В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд, виявивши під час розгляду справи порушення закону і встановивши причини та умови, що сприяли вчиненню порушення, може постановити окрему ухвалу і направити її відповідним особам чи органам для вжиття заходів щодо усунення цих причин та умов. Про вжиті заходи протягом місяця з дня надходження окремої ухвали повинно бути повідомлено суд, який постановив окрему ухвалу.

2. Окрему ухвалу може бути оскаржено особами, інтересів яких вона стосується, у загальному порядку, встановленому цим Кодексом.



Коментар:

Стаття, що коментується, встановлює право суду, виявивши при розгляді справи порушення закону і встановивши причини і умови, що сприяли вчиненню порушення, постановити окремі ухвали і відправити їх відповідним особам або органам для вживання заходів щодо усунення цих причин та умов. Питання про необхідність направлення окремої ухвали вирішується судом окремо у кожному конкретному випадку. У п. 10 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.1997 р. «Про посилення судового захисту прав та свобод людини і громадянина» указується на те, що окремі ухвали повинні ґрунтуватися на достовірно встановлених фактичних даних.

Окремі ухвали стосуються питань, які виходять за межі основного спору, але пов'язані з ним і спрямовані на усунення виявлених порушень закону, недоліків в роботі організацій тощо.

Окремі ухвали повинні за своїм змістом відповідати вимогам, встановленим ст. 210 ЦПК.

Про вжиті заходи протягом місяця з дня надходження окремих ухвал повинно бути повідомлено суду, який постановив окрему ухвалу. На необхідність виявлення причин і умов, які сприяли виникненню цивільних правопорушень і на необхідність реагувати на порушення законності шляхом винесення окремих ухвал звернена увага суддів в п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 21 грудня 1990 р. «Про практику застосування судами процесуального законодавства при розгляді цивільних справ по першій інстанції» із змінами, внесеними постановою Пленуму № 13 від 25 грудня 1992 р. Попередження і усунення випадків порушення законності є метою окремих ухвал суду. Вона безпосередньо пов'язана з цілями правового регулювання і з цілями будь-якого судочинства, зокрема цивільного судочинства, яке повинно сприяти зміцненню правопорядку і законності, попередженню правопорушень, формуванню шанобливого ставлення до закону і до суду.

Залишення посадовою особою без розгляду окремої ухвали суду або не-вжиття заходів до усунення зазначених в ній порушень закону, а так само не-своєчасна відповідь на окрему ухвалу суду спричиняють відповідальність відповідно до ст. 1856 КУпАП.

Окрема ухвала може бути оскаржена особами, інтересів яких вона стосується, у загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Проте в переліку ухвал, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від вирішення суду, передбаченому ч. 1 ст. 293 ЦПК, окремі ухвали суду відсутні. Отже, має місце прогалина в законодавстві, яку необхідно виправити шляхом доповнення вищезгаданого переліку ухвал суду.


Получите за 15 минут консультацию юриста!