В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд, ухвалюючи рішення на користь кількох позивачів або проти кількох відповідачів, повинен зазначити, в якій частині рішення стосується кожного з них, або зазначити, що обов'язок чи право стягнення є солідарним.



Коментар:

Участь в справі кількох позивачів або кількох відповідачів називається процесуальною співучастю. Така можливість передбачена ст. 32 ЦПК. У рішенні на користь кількох позивачів або проти кількох відповідачів суд повинен вказати, в якій частині рішення стосується кожного з них, або зазначити, що обов'язок або право стягнення є солідарним. Солідарний обов'язок або солідарна вимога виникають у випадках, встановлених договором або законом, зокрема у разі неподільності предмета зобов'язання (ст. 541 ЦК України).

Солідарна вимога кредиторів (солідарних кредиторів) означає, що кожен з кредиторів має право пред'явити боржникові вимогу в повному обсязі (ч. 1 ст. 542 ЦК України).

Солідарний обов'язок боржників (солідарних боржників) означає, що кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від всіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо (ч. 1 ст. 543 ЦК України).


Получите за 15 минут консультацию юриста!