В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Якщо рішення суду є незрозумілим для осіб, які брали участь у справі, або для державного виконавця, суд за їхньою заявою постановляє ухвалу, в якій роз'яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його змісту.

2. Подання заяви про роз'яснення рішення суду допускається, якщо воно ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред'явлене до примусового виконання.

3. Заява про роз'яснення рішення суду розглядається протягом десяти днів. Неявка осіб, які брали участь у справі, і (або) державного виконавця не перешкоджає розгляду питання про роз'яснення рішення суду.

4. Ухвала, в якій роз'яснюється рішення суду, надсилається особам, які брали участь у справі, а також державному виконавцю, якщо рішення суду роз'яснено за його заявою.



Коментар:

Роз'яснення рішення суду є найбільш простим способом виправлення рішення.

Відповідно до норм статті, що коментується, у разі неясності рішення, суд, що вирішив справу, на прохання осіб, що беруть участь в справі, а також дер-жавного виконавця (ст. 5 Закону України «Про виконавче провадження» від 21.04.1999 р.), роз'яснює своє рішення. Питання про роз'яснення рішення суду може бути ініційовано, поки не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред'явлене до примусового виконання і якщо воно ще не було виконане.

Роз'яснення рішень проводиться у відкритому судовому засіданні в деся-тиденний термін з викликом сторін, проте неявка їх в судове засідання не пе-решкоджає розгляду питання.

Застосування даного способу усунення недоліків рішення можливо, коли суд, правильно вирішивши все спірні питання, нечітко і неясно сформулював їх в своєму рішенні.

Повноваження з роз'яснення рішень належить суду, яким вирішено справу. При цьому як вищестоящий суд не має права роз'яснювати рішення ниж- честоящого суду, так і нижчестоящий суд не має права роз'яснювати рішення вищестоящого суду.

Провадження по роз'ясненню рішення суду, таким чином, є доволі простим. Але саме зважаючи на свою простоту воно повинне застосовуватися з дотриманням найбільшої обережності: у межах, що визначаються самим по-няттям «роз'яснення». Роз'яснення рішення повинні стосуватися лише питань, вирішених судом, якщо відповіді, надані судом, викладені недостатньо ясно і тому ускладнюють виконання рішення. Неприпустимо, щоб під виглядом роз'яснення рішення було змінено рішення по суті, ухвалене нове рішення або ж вирішені питання, які не були вирішені раніше.

Неприпустимим порушенням меж права суду на роз'яснення своїх рішень, є не тільки розширення обсягу рішення, включення в нього нових положень, але і обмеження його змісту шляхом виключення з нього положень, які містилися в ньому.

Зі сказаного можна зробити висновок, що в порядку роз'яснення рішення можуть виправляться лише зовнішні недоліки рішення, недоліки висловлювання думок, що містяться в рішенні, але не можуть змінюватися, доповнюватися або виключатися ці думки.

Головна відмінність порядку роз'яснення рішення від порядку ухвалення додаткового рішення полягає в тому, що в першому випадку виправляються недоліки вже сформульованих судом висновків, які містяться в рішенні, тоді як в другому випадку виправляються недоліки рішення, пов'язані з відсутністю в рішенні тих або інших необхідних висновків.

Ухвала, в якій роз'яснюється рішення суду, надсилається особам, що брали участь в справі, а також державному виконавцеві, якщо рішення суду роз'яснене за його заявою.

Ухвала суду про роз'яснення рішення може бути оскаржена в загальному порядку.


Получите за 15 минут консультацию юриста!