В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Згідно з ч. 1 статті, що коментується, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи або визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею, відповідно, піклування або опіку. Підґрунтям для призначення опікуна або піклувальника є представлення органу опіки і піклування. Відповідно до ч. 1 і 2 ст. 60 ЦК суд встановлює опіку над фізичною особою у випадку визнання її недієздатною, а у випадку обмеження дієздатності фізичної особи встановлює над нею піклування.

Законодавство України передбачає підстави і порядок поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена. В ст. 38 ЦК підкреслено, що у разі видужання фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена, або такого поліпшення її психічного стану, який відновив у повному обсязі її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, суд поновляє її цивільну дієздатність, а також у разі припинення фізичною особою зловживання спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами тощо суд постановляє її цивільну дієздатність.

Відповідно до ст. 42 ЦК суд за позовом опікуна або органу опіки та піклу-вання поновлює цивільну дієздатність фізичної особи, яка була визнана не-дієздатною, і припиняє опіку, якщо буде встановлено, що внаслідок видужання або значного поліпшення її психічного стану у неї поновилася здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. ЦПК передбачає порядок поновлення дієздатності в порядку окремого провадження. Поновлення цивільної дієздатності не за позовом, а за заявою опікуна або органу опіки та піклування встановлюється в ч. 2 ст. 42 ЦПК.

У відповідності до ч. З ст. 76 ЦК опіка припиняється при відновленні ци-вільної дієздатності фізичної особи, яку було визнано недієздатною, а піклування припиняється у разі поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена (ч. 4 ст. 77 ЦК).

Для призначення особи опікуном або піклувальником необхідна її згода. У зв'язку з цим, згідно з ч. 2 статті, що коментується, суд за заявою особи, призначеної опікуном або піклувальником, в місячний строк звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Суд також може за заявою органу опіки і піклування в місячний термін звільнити опікуна або піклувальника від його повноважень і за поданням органу опіки і піклування призначити іншу особу опікуном або піклувальником, про що постановляє ухвалу. Питання про звільнення опікуна або піклувальника суд розглядає в судовому засіданні з повідомленням зацікавлених осіб. Неявка вказаних осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

Згідно з ч. З та 4 статті, що коментується, передумовою для відкриття про-вадження по справі про відміну рішення суду про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена або яку було визнано недієздатною, є заява даної фізичної особи, її піклувальника, опікуна, членів її сім'ї або органу опіки та піклування.

У відповідності з ч. 4 статті, що коментується, для ухвалення рішення суду про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була недієздатною, у випадку її одужання необхідний висновок судово-психіатричної експертизи. Необхідно відмітити, що згідно з ч. 6 ст. 147 ЦПК висновок експерта для суду не є обов'язковим (див. коментар до ст. 147 ЦПК). Висновок експерта оцінюється судом за внутрішнім переконанням суду, яке ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному і безпосередньому дослідженні доказів, наявних у справі (ч. 1 ст. 212 ЦПК). Незгода суду з висновком експерта, згідно з ч. 7 ст. 147 ЦПК повинна бути мотивована в рішенні або ухвалі.

Згідно з ч. 5 статті, що коментується, рішення суду після його вступу в за-конну силу направляється до органу опіки та піклування.


Получите за 15 минут консультацию юриста!