В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Заява про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.



Коментар:

Відповідно до статті, що коментується, заява про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.

Підстави для визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою передбачені статтями 43 і 46 ЦК України (2003 р.).

Так, відповідно до ст. 43 ЦК фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування.

Навряд чи можна погодитись з положенням ч. 1 ст. 43 ЦК, відповідно до якої фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування. Визнання особи безвісно відсутньою ґрунтується не на презумпції її життя чи смерті. Вона ґрунтується на неможливості вирішити питання про життя або смерть даної особи, а оголошення померлим — на юридичному припущенні смерті фізичної особи. Тому більш вірним було б признавати фізичну особу безвісно відсутньою, якщо протягом року в місці її постійного проживання немає відомостей про її життя або смерть.

Слід вважати, що заявниками у справі про визнання особи безвісно від-сутньою є заінтересовані в охороні прав і інтересів безвісно відсутньої фізичної особи своїх прав і інтересів або в реалізації своїх прав і інтересів. Заявниками у даній категорії справ можуть бути фізичні особи (чоловік, батьки, діти безвісно відсутньої особи), її кредитори, а також організації (банк у разі тривалої відсутності одержувача позики тощо, якщо це їм необхідно для реалізації суб'єктивних прав.

Процес у справі про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або ого-лошення її померлою може бути розпочато за ініціативою прокурора у випадках і порядку, передбачених законом (див. коментар до ст. 45 ЦК) .


Получите за 15 минут консультацию юриста!