В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд розглядає справу за участю заявника, свідків, зазначених у заяві, та осіб, яких сам суд визнає за потрібне допитати, і ухвалює рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або про оголошення її померлою.

2. Після набрання законної сили рішенням про оголошення фізичної особи померлою суд надсилає рішення відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану для реєстрації смерті фізичної особи, а також до нотаріуса за місцем відкриття спадщини, а в населеному пункті, де немає нотаріуса, — відповідного органу місцевого самоврядування для вжиття заходів щодо охорони спадкового майна. У разі наявності в населеному пункті кількох нотаріусів, а також у випадках, коли місце відкриття спадщини не-відоме, рішення надсилається до державного нотаріального архіву з метою передачі його за належністю уповноваженому нотаріусу для вжиття заходів з охорони спадкового майна.



Коментар:

Дана категорія справ, відповідно до ч. 4 ст. 234 ЦПК, розглядається судом у колегіальному складі, тобто в складі одного судді і двох народних засідателів.

Розгляд справи здійснюється у відкритому судовому засіданні за участі заявника, заінтересованих осіб, свідків, а також інших осіб, яких сам суд ви-знає за необхідне допитати в судовому засіданні.

Процесуальне становище заявника займає особа, для охорони інтересів якої розпочато провадження у справі, незалежно від того, з чиєї ініціативи воно відкрито. Заявник має матеріальну і процесуальну заінтересованість у зміні правового стану фізичної особи. На підтвердження цього мають бути наведені обставини, які свідчать про те, що між заявником і фізичною особою, яку він просить визнати безвісно відсутньою або оголосити померлою, існують особисті або майнові правовідносини (матеріально-правовий зв'язок), а за відсутності такого зв'язку — дані про те, що безвісна відсутність фізичної особи є для заявника перешкодою в реалізації суб'єктивних прав або виконання обов'язків.

Заінтересованими особами є суб'єкти, на охорону або реалізацію су-б'єктивних прав і обов'язків яких може вплинути рішення у справі. Насамперед заінтересованими особами слід визнавати фізичну особу, з вимогою про зміну правового стану якої звертається до суду заявник, а також кредитор особи, яку вимагають визнати безвісно відсутньою. При оголошенні особи померлою заінтересованими особами можуть бути долучені до справи члени сім'ї заявника, які мають право на отримання пенсії у зв'язку з втратою году-вальника, якщо мета визнання фізичної особи безвісно відсутньою або ого-лошення померлою полягає в призначенні пенсії заявнику; інші спадкоємці поряд із заявником або фінансові органи, якщо мета полягає в отриманні спадку тощо.

Якщо при розгляді справи будуть встановлені обставини, необхідні для задоволення заяви, суд ухвалює рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або про оголошення її померлою. Відповідно до ч. 1 статті, що коментується, суд розглядає справу за участю заявників, зазначених у заяві, та осіб, яких сам визнає за необхідне допитати, і ухвалює рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

Рішення має відповідати загальним вимогам ЦПК. У резолютивній частині рішення зазначаються дані про особистість фізичної особи, яка визнається безвісно відсутньою або оголошується померлою; початок безвісної відсутності або день її смерті визначаються відповідно до правил, передбачених статтями 43, 46 ЦК України.

Після того як рішення про оголошення фізичної особи померлою набере законної сили, суд направляє його органу реєстрації актів цивільного стану, що знаходиться в районі діяльності суду, для реєстрації смерті фізичної особи, а також у нотаріальну контору або орган, який виконує нотаріальні дії, для вжиття заходів з охорони спадкового майна (ст. 249 ЦПК). Відповідно до ЦК України нотаріус здійснює за місцем проживання безвісно відсутньої особи опис майна, що належало йому, та встановлює опіку (ст. 44).

Рішення, що набрало законної сили, тягне за собою і інші правові наслідки: у непрацездатних членів сім'ї виникає право на пенсію через втрату годувальника; один із подружня такої фізичної особи має право розірвати шлюб в спрощеному порядку, усиновляти дітей без згоди відсутнього тощо.

Суд відмовляє в задоволенні заяви, якщо буде встановлено місцеперебування фізичної особи, щодо якої вирішується питання про визнання її безвісно відсутньою або оголошення померлою. Рішення про відмову в задоволенні заяви суд ухвалює і в тому випадку, якщо буде встановлено, що строк невідомості місцеперебування фізичної особи менший за зазначений в законі.


Получите за 15 минут консультацию юриста!