В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. У рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

2. Рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.



Коментар:

Як було сказано, справи окремого провадження розглядаються з дотриманням загальних правил, установлених ЦПК (див. коментар до ст. 235 ЦПК). Рішення, ухвалене у справі про встановлення факту, що має юридичне значення, повинно відповідати загальним вимогам, передбаченим ЦПК для судових рішень. Рішення має бути законним і обґрунтованим (див. коментар до ст. 213), його зміст має відповідати вимогам ст. 215 ЦПК, тобто рішення суду повинно складатись із вступної частини, описової частини, мотивувальної частини і резолютивної частини. В описовій частині рішення слід зазначити, який факт, що має юридичне значення, просить установити заявник і з якою метою. В мотивувальній частині рішення необхідно зазначити висновки суду про наявність або відсутність факту, що має юридичне значення, який просить установити заявник, мета встановлення цього факту, а також докази, на підставі яких суд установив або відмовив у встановленні цього факту. В мотивувальній частині також необхідно зазначити назву статті, її частини, абзацу, пункту або підпункту матеріального закону, на підставі якого вирішено справу, а також норми процесуального закону, якими суд керувався. В резолютивній частині необхідно зазначити висновки суду про встановлення факту, що має юридичне значення, який просить установити заявник, або висновки суду, на підставі яких він відмовив у встановленні цього факту, а також зазначити строк і порядок набрання рішенням законної сили, і порядок його оскарження (див. коментар до ст. 215 ЦПК). Рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, як і будь- яке рішення, набирає законної сили після спливу строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано. В разі подання апеляційної скарги рішення, якщо воно не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Як випливає зі змісту ч. 2 статті, що коментується, рішення суду про встанов-лення факту, що має юридичне значення, який підлягає реєстрації в органах РАГСу або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що вида-ються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених докумен-тів. Так, наприклад, рішення про встановлення факту народження повинно міс-тити дані, які зазначаються в актовому запису про народження.


Получите за 15 минут консультацию юриста!