В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Справа про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади розглядається судом за участі заявника з обов'язковим повідомленням усіх заінтересованих осіб.



Коментар:

Відповідно до ч. З ст. 235 ЦПК справи окремого провадження повинні роз-глядатися судом з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК. Тому судове засідання, в якому розглядаються справи окремого провадження так само, як і позовного провадження, складається з чотирьох частин:

Перша, або підготовча, частина судового засідання покликана визначити, чи є необхідні умови для розгляду справи по суті (статті 163—172 ЦПК).

Друга частина — розгляд справи по суті (статті 173—192 ЦПК).

Третя частина — судові дебати (ст. 193 ЦПК).

Четверта частина — постановлення судового рішення (статті 195—196).

Кожна з цих частин, маючи самостійне значення, тісно пов'язана з іншою. Разом із тим, як це передбачено в ч. З ст. 235 ЦПК, розгляд справ у порядку окремого провадження має свої особливості. Як було зазначено, через те що при розгляді справ у порядку окремого провадження немає позивача і відповідача, а є заявник і заінтересована особа, немає третіх осіб, немає мирової угоди, немає відмови від позову і визнання позову, неможлива відмова від поданої заяви (див. коментар до ст. 235 ЦПК).

У статті, що коментується, передбачено особливість розгляду справ, за-значених у главі 8 розділу IV ЦПК. Суд розглядає зазначену категорію справ з участю заявника і з обов'язковим повідомленням всіх заінтересованих осіб. Заявником у даній категорії справ, як було зазначено, є орган, уповноважений управляти майном, що перебуває в комунальній власності територіальної громади, на території якої знаходяться безхазяйні нерухомі речі. Заінте-ресованими особами можуть бути: спадкоємці особи, якій належало право власності на безхазяйні нерухомі речі, які пропустили строк для прийняття спадщини; особа, яка в даний момент фактично володіє зазначеними речами, тощо. Ці особи, як було сказано, обов'язково повідомляються судом.


Получите за 15 минут консультацию юриста!