В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.



Коментар:

Як було зазначено, розгляд справ у порядку окремого провадження відбу-вається за загальними правилами, встановленими ЦПК. Разом із тим, при розгляді справ окремого провадження є ряд особливостей (див. коментар до ст. 235 ЦПК). Тому рішення з будь-якого питання, розглянутого в порядку окремого провадження, повинно відповідати загальним вимогам статей ЦПК щодо судових рішень (статті 209, 213—215 та ін.) з урахуванням особливостей розгляду зазначених справ. Рішення суду має бути насамперед законним і обґрунтованим (див. коментар до ст. 213 ЦПК). У рішенні суду повинно бути чотири частини: 1) вступна; 2) описова; 3) мотивувальна; 4) резолютивна.

У змісті судового рішення у справах окремого провадження ці особливості мають бути відображені. Так, у вступній частині судового рішення слід за-значати не найменування сторін, а найменування заявника і заінтересованих осіб. Тому в рішенні суду у справі про передачу безхазяйної нерухомої речі в комунальну власність територіальної громади слід зазначити в якості заявника орган, уповноважений управляти майном, що перебуває в комунальній власності територіальної громади, на території якої знаходяться безхазяйні нерухомі речі.

В якості заінтересованих осіб слід зазначити осіб, для яких рішення суду може мати правові наслідки. Такими особами, як було сказано, можуть бути: спадкоємці особи, якій належало право власності на безхазяйні нерухомі речі, які пропустили строк для прийняття спадщини; особа, яка в даний момент фактично володіє річчю, тощо. У вступній частині слід також зазначити не предмет позовних вимог, а предмет вимог стягувача. В описовій частині рішення слід викласти узагальнені позиції заявника і заінтересованих осіб, свідчення свідків, а також зміст інших доказів, досліджених судом. У мотивувальній частині суд має зазначити: на підставі яких доказів він вважає або не вважає, що нерухома річ є безхазяйною, тобто не має власника або власник її невідомий (ст. 335 ЦК); чи взято безхазяйну нерухому річ на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно і про це зроблено оголошення в друкованих засобах масової інформації, а також, що минув один рік зі дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі. В резолютивній частині рішення слід зазначити висновок суду — чи задовольняє суд вимоги заявника, чи суд відмовляє в задоволенні вимог заявника. При цьому у справах окремого провадження, на відміну від справ позовного провадження, суд не може частково задовольнити вимоги заявника або частково відмовити в задоволенні вимог заявника. У разі задоволення вимог заявника про передачу в комунальну власність територіальної громади безхазяйної нерухомої речі суд повинен зазначити, де знаходиться дана річ і що вона собою являє.


Получите за 15 минут консультацию юриста!