В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Заява про визнання спадщини відумерлою у випадках, встановлених Цивільним кодексом України, подається до суду органом місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.



Коментар:

Стаття, що коментується, регулює підсудність справ про визнання спадщини відумерлою. Під відумерлою спадщиною, відповідно до ч. 1 ст. 1277 ЦК, слід розуміти майно, яке залишається після смерті спадкодавця, в разі відсутності спадкоємців за законом і за заповітом, усунення їх від права на спадщину, неприйняття ними спадщини, а також відмови від його прийняття. В цьому разі суд за заявою відповідного органу місцевого самоврядування визнає спадщину відумерлою. Відумерла спадщина є одним із видів безхазяйного майна. Під безхазяйним майном, згідно зі ст. 335 ЦК, слід розуміти річ, яка не має власника або власник якої невідомий.

Заява про визнання спадщини відумерлою подається до суду органом міс-цевого самоврядування. Відповідно до ст. 1221 ЦК місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Згідно зі ст. З Закону України від 2 грудня 2003 р. «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»1 слід розрізняти місцеперебування особи — адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік, і місце проживання особи — адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік.


Получите за 15 минут консультацию юриста!