В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. У заяві про визнання спадщини відумерлою повинно бути наведено відомості про час і місце відкриття спадщини, про майно, що становить спадщину, а також докази, які свідчать про належність цього майна спадкодавцю, про відсутність спадкоємців за заповітом і за законом, або про усунення їх від права на спадкування, або про неприйняття ними спадщини, або про відмову від її прийняття.



Коментар:

Як було зазначено, згідно зі ст. 1277 ЦК, відумерлою спадщиною є майно, яке залишилось після смерті спадкодавця, в разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадщину, неприйняття ними спадщини, а також відмови від його прийняття. Спадщина визнається відумерлою за рішенням суду. Як було сказано, справи окремого провадження розглядаються судом з дотриманням загальних правил, установлених ЦПК (див. коментар до ст. 235 ЦПК). У зв'язку з цим, заява про визнання спадщини відумерлою має відповідати загальним вимогам, установленим статтями 119—121 ЦПК (див. коментар до статей 119—121 ЦПК). Заява про визнання спадщини відумерлою повинна містити всі загальні реквізити, зазначені в ст. 119 ЦПК, а саме: найменування суду, до якого подається заява, найменування заявника і заінтересованих осіб та їхнє місце проживання або їхнє місце перебування, зміст вимог до суду, підпис, дату. Крім того, згідно зі статтею, що коментується, у заяві про визнання спадщини відумерлою слід зазначати обставини, які дають підставу визнати спадщину відумерлою. В заяві мають бути зазначені відомості про час і місце відкриття спадщини про майно, яке становить спадщину, а також докази, які свідчать про приналежність цього майна спадкодавцю, про відсутність спадкоємців за заповітом і за законом, або про усунення їх від права на спадщину, або про неприйняття ними спадщини, або про відмову від її прийняття.

Згідно з ст. 1218 ЦК до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинили-

14 8-326 ся внаслідок його смерті. Часом відкриття спадщини є день смерті спадкодавця або день, з якого ця особа оголошується померлою (ч. 2 ст. 1220 ЦК). Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця (ч. 1 ст. 1221 ЦК). Згідно зі ст. З Закону України від 11 грудня 2003 р. «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»1 слід розрізняти місцеперебування особи — адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік, і місце проживання особи — адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік.

Частина 2 ст. 1221 ЦК передбачає, що, якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна — місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Як було зазначено, заява про визнання спадщини відумерлою повинна відповідати всім загальним вимогам, установленим статтями 119—121 ЦПК (див. коментар до статей 119—121 ЦПК). Тому, якщо в заяві органу місцевого самоврядування про визнання спадщини відумерлою не зазначені всі необхідні її реквізити, суддя постановляє ухвалу про залишення заяви без руху, про що повідомляє заявника і надає йому строк для усунення недоліків. Якщо заявник відповідно до ухвали судді і в зазначений строк усуне всі недоліки, заява буде вважатись поданою в день початкового її подання до суду. Інакше заява вважається неподаною і повертається заявнику (див. коментар до ч. 1 і 2 ст. 121 ЦПК). У разі усунення недоліків заяву може бути подано повторно. Однак вона буде вважатись поданою зі дня повторної її подачі.


Получите за 15 минут консультацию юриста!