В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд відмовляє в прийнятті заяви про визнання спадщини відумерлою, якщо орган місцевого самоврядування подасть заяву до закінчення одного року з часу відкриття спадщини.



Коментар:

Стаття, що коментується, встановлює спеціальну позитивну передумову, наявність якої необхідна для прийняття судом заяви про визнання спадщини відумерлою. Відумерла спадщина, як було зазначено, є одним із видів без-хазяйного майна (ст. 385 ЦК; див. коментар до ст. 269 ЦПК). Згідно з ч. 2 ст. 1277 ЦК заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини. Тому стаття, що коментується, пе-редбачає, що, якщо орган місцевого самоврядування подасть заяву до спливу одного року з часу відкриття спадщини, суд відмовляє в прийнятті заяви. Таким чином, для відкриття провадження у справі про визнання спадщини відумерлою крім загальних передумов для відкриття провадження у справі (див. коментар до ч. 2 ст. 122 ЦПК) необхідна спеціальна передумова. Такою спеціальною передумовою, як було сказано, є сплив одного року зі дня відкриття спадщини.

У разі відмови у відкритті провадження у справі про визнання спадщини відумерлою ця заява, як і будь-яка інша заява, не може бути повторно подана до суду (див. коментар до ст. 122 ЦПК). Однак зазначена ухвала, як і будь- яка інша запобіжна ухвала, може бути оскаржена в апеляційному порядку (п. 4 ст. 293 ЦПК; див. коментар до ст. 293 ЦПК).

Повторно суд повинен буде прийняти заяву про визнання спадщини віду-мерлою, якщо орган місцевого самоврядування подасть зазначену заяву після спливу одного року зі дня відкриття спадщини, тобто коли буде спеціальна передумова для відкриття провадження у справі.


Получите за 15 минут консультацию юриста!