В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Рішення або ухвала апеляційного суду набирають законної сили з моменту їх проголошення.



Коментар:

Стаття, що коментується, регулює питання про момент набуття законної сили рішення або ухвали апеляційного суду. Як було зазначено, стадія перегляду рішень та ухвал суду апеляційної інстанції складається з чотирьох взаємопов'язаних частин, що змінюють одна одну, кожна з яких має свої спе-цифічні задачі, свій зміст і призначена для вирішення певного кола питань. Такими частинами є: а) відкриття стадії апеляційного перегляду судових рішень та ухвал, які не набрали законної сили; б) підготовка розгляду справи в апеляційному порядку; в) розгляд справи по суті; г) винесення і оприлюднення апеляційним судом рішення або ухвали. Рішення та ухвали апеляційного суду проголошуються, як і рішення та ухвали суду першої інстанції і рішення та ухвали касаційної інстанції, одразу після закінчення судового розгляду і публічно, крім випадків, установлених ч. 6 і 7 ст. 6 ЦПК (див. коментар до ст. 6 ЦПК).

Відповідно до статті, що коментується, рішення або ухвала апеляційного суду набирають законної сили з моменту їх проголошення. Дане положення також закріплено в ч. 1 ст. 223 ЦПК, яка передбачає, що в разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом (див. коментар до ст. 223 ЦПК). Рішення суду, яке набрало законної сили, має ряд рис: а) незаперечність, виключність, преюдиціальність, здійсненність, загальнообов'язковість (див. коментар до ст. 223 ЦПК) . Разом із тим, ч. 2 ст. 318 ЦПК встановлює виключення з принципу незаперечності набрання законної сили рішення або ухвали суду апеляційної інстанції. Відповідно до ст. 318 ЦПК, якщо апеляційні скарги на рішення або ухвалу суду першої інстанції були подані в установлені ЦПК строки, але надійшли до суду після закінчення апеляційного розгляду справи або коли строки на подання апеляційної скарги у зв'язку з пропущенням їх з поважних причин були поновлені або продовжені і особа, яка подала апеляційну скаргу, не була присутня під час розгляду справи, апеляційний суд залежно від обґрунтованості апеляційної скарги може скасувати своє рішення або ухвалу. Аналогічне положення встановлено ч. 2 ст. 348, ЦПК, відповідно до якої суд касаційної інстанції може скасувати своє рішення або ухвалу (див. коментар до ст. 348 ЦПК).


Получите за 15 минут консультацию юриста!