В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права.

2. Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення з одних лише формальних міркувань.



Коментар:

Стаття, що коментується, передбачає одне з повноважень касаційного суду щодо розгляду касаційної скарги на рішення суду першої інстанції, яке набрало законної сили, після його перегляду в апеляційному порядку, а також рішення апеляційного суду. Відповідно до ч. 1 статті, що коментується, суд касаційної інстанції має право і зобов'язаний скасувати касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення, яке оскаржується, відповідає нормам матеріального і процесуального права. Як було сказано, рішення суду має бути законним і обґрунтованим (див. коментар до ст. 213 ЦПК). Як було зазначено, рішення суду є законним, якщо рішення ухвалено з дотриманням відповідних норм матеріального права, а за відсутності таких — на основі закону, що регулює подібні відносини (аналогія закону), а у разі відсутності закону, що регулює подібні відносини, суд виходить із загальних основ законодавства (див. коментар до ч. 7 ст. 8 ЦПК).

Обґрунтованим слід визнати рішення, в якому відображені обставини, які мають значення для вирішення справи, висновки суду про встановлення об-ставин справи відповідних матеріалів і відповідних доказів справи, які були досліджені в судовому засіданні (див. коментар до ч. З ст. 213 ЦПК; див. п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України от 29 грудня 1976 р. № 11 «Про судове рішення» зі змінами, внесеними постановою Пленуму від 24 квітня 1981 р. № 4 і від 25 грудня 1992 р. № 13).

Разом із тим, як було сказано, касаційний суд перевіряє обґрунтованість рішення і ухвали суду першої інстанції, яке набрало законної сили, і рішення і ухвали апеляційного суду і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, які не були встановлені судом першої або апеляційної інстанції, і не може вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими (див. коментар до ст. 335 ЦПК).

Відповідно до ч. 2 статті, що коментується, не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення з одних лише формальних міркувань. Тому процесуальні порушення, які не впливають на законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції, яке набрало законної сили, або рішення і ухвали апеляційного суду не можуть потягнути його скасування в касаційному порядку за мотивами порушення судом першої інстанції строків розгляду справи (див. коментар до ст. 157 ЦПК). В наведеному прикладі касаційний суд може постановити окрему ухвалу, в якій зазначити порушення норм і помилки, допущені судом першої інстанції або апеляційної інстанції, що не є підставою для скасування їх рішення або ухвали (див. коментар до ст. 350 ЦПК).


Получите за 15 минут консультацию юриста!