В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд касаційної інстанції має право скасувати судові рішення і ухвалити нове рішення або змінити рішення, якщо застосовано закон, який не поширюється на ці правовідносини, чи не застосовано закон, який підлягав застосуванню.



Коментар:

Як було сказано, під повноваженнями суду касаційної інстанції слід розуміти сукупність його процесуальних прав і обов'язків щодо перевірки законності і обґрунтованості рішень і ухвал суду першої інстанції, які набрали законної сили, а також рішень і ухвал апеляційного суду.

Як було зазначено, повноваження суду касаційної інстанції конкретизуються в статтях 337, 338, 339, 340, 341 ЦПК (див. коментар до ст. 336 ЦПК). Як було сказано, рішення суду є законним, якщо воно ухвалено з дотримання відповідних норм матеріального і процесуального права, а за відсутності таких на підставі закону, що регулює подібні відносини (аналогія закону), а у разі відсутності закону, що регулює подібні відносини, виходить із загальних основ законодавства (див. коментар до ч. 7 ст. 8 ЦПК).

Відповідно до статті, що коментується, суд касаційної інстанції має право скасувати судові рішення і ухвалити нове рішення або змінити рішення, якщо застосовано закон, який не поширюється на ці правовідносини, чи не застосовано закон, який підлягав застосуванню. Так, наприклад, при неподільності предмета обов'язку (ст. 541 ЦК) суд першої інстанції стягнув з боржників, які не виконали обов'язок, спричинені ними втрати в частковому відношенні і апеляційний суд затвердив це рішення. Касаційний суд має право і зобов'язаний змінити рішення, що оскаржується, і передбачити солідарну відповідальність боржників (ст. 543 ЦК); або з осіб, які спільно завдали шкоди, суд першої інстанції стягнув завдані збитки в частковому відношенні і апеляційний суд затвердив це рішення. Касаційний суд має право і зобов'язаний на підставі ст. 1190 ЦК змінити рішення, що оскаржується, і передбачити солідарну відповідальність осіб, які спільно завдали шкоди.


Получите за 15 минут консультацию юриста!