В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, коли суд вирішив питання про їх права і обов'язки, мають право оскаржити до Верховного Суду України судові рішення у цивільних справах у зв'язку з винятковими обставинами після їх перегляду у касаційному порядку.



Коментар:

Стадія перегляду судових рішень у цивільних справах, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами є самостійною екстраординарною стадією цивільного процесу. Ця стадія перегляду судових рішень у цивільних справах, що набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами являє собою сукупність процесуальних дій Верховного Суду України і осіб, які мають право на подання скарги про перегляд судових рішень, що набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами, направлену на перевірку законності судових рішень у цивільних справах, що набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами після їх перегляду в касаційному порядку.

Перегляд судових рішень у цивільних справах у зв'язку з винятковими обставинами можна розглядати і як інститут цивільного процесуального права, тобто як систему норм цивільного процесуального права, що регулюють процесуальну діяльність Верховного Суду України, та осіб, які мають право на подання скарги про перегляд судових рішень, що набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами, направлену на перевірку законності зазначених рішень після їх перегляду в касаційному порядку і які регулюють процесуальні правовідносини, що виникають у результаті цих процесуальних дій.

В. І. Тертишніков вважає, що перегляд рішень у цивільних справах, які на-брали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами є видом провадження в цивільному процесі . На думку М. Й. Штефана, перегляд судових рішень у цивільних справах, які набрали законної сили, є різновидом касаційного провадження . З наведеними точками зору навряд чи можна погодитись.

Відповідно до ч. З ст. 15 ЦПК в цивільному процесі слід розрізняти три види судочинства: а) позовне; б) наказне; в) окреме. Під судочинством у цивільному процесі слід розуміти сукупність цивільних процесуальних дій, об'єднаних кінцевою процесуальною метою. Поділ цивільного судочинства на три види пов'язаний зі специфікою матеріально-правового характеру відносин, що розглядаються в кожному з видів судочинств, які зумовлюють процесуальні особливості їх розгляду. Види судочинств, які існують у цивільному процесі, відрізняються одне від одного за об'єктом процесуальних правовідносин, які виникають у кожному з видів судочинств, за суб'єктами і змістом процесуальних правовідносин і за іншими ознаками . Під стадією в цивільному процесі слід розуміти сукупність цивільних процесуальних дій, об'єднаних певною процесуальною метою. Для стадій в цивільному процесі характерна певна послідовність. Так, стадія перегляду рішень і ухвал в апеляційному порядку не може настати без стадій: відкриття провадження у справі, і, як правило, провадження у справі досудового розгляду, судового розгляду. Перегляд же рішень, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами можливий тільки після відкриття провадження у справі, провадження у справі досудового розгляду, судового розгляду, перегляду судових рішень в апеляційному порядку і перегляду рішень у касаційному порядку. Тому перегляд рішень, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами є самостійною стадією цивільного процесу.

Зазначена стадія іноді розглядається як різновид стадії перегляду судових рішень і ухвал у касаційному порядку, які набрали законної сили, хоча в ч. 1 ст. 357 ЦПК сказано, що розгляд справи у зв'язку з винятковими обставинами є різновидом касаційного провадження. При розгляді судових рішень у цивільних справах, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами є ряд особливостей порівняно з переглядом судових рішень і ухвал у касаційному порядку, які набрали законної сили, з підставами перегляду (див. коментар до ст. 355 ЦПК), з порядком відкриття стадії судових рішень у цивільних справах, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами і підготовки справи до розгляду (див. коментар до ст. 356 ЦПК), з порядком розгляду рішень у цивільних справах, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами, з підставами перегляду судових рішень у зв'язку з винятковими обставинами, зі складом суддів, які розглядають рішення у цивільних справах в зв'язку з винятковими обставинами.

Стадія перегляду судових рішень, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами складається з трьох частин: а) відкриття стадії пе-регляду рішень у цивільних справах, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами і підготовки справи до розгляду; б) розгляд справи у зв'язку з винятковими обставинами; в) постановлення ухвал і рішень за скаргами на судові рішення, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами після їх перегляду в касаційному порядку.

Відповідно до статті, що коментується, суб'єктами оскарження судових рішень у цивільних справах, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами після перегляду їх у касаційному порядку, можуть бути сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не беруть участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права і обов'язки. Суб'єктом оскарження судових рішень у цивільних справах, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами після перегляду їх у касаційному порядку може бути також прокурор і його заступники, незалежно від того, чи брав він участь у справі (ч. 4 ст. 46 ЦПК) див. коментар до ст. 46 ЦПК, див. також ст. 36і Закону України від 5 листопада 1991 р. «Про прокуратуру» зі змінами і доповненнями від 12 липня 2001 р.1 і від 17 грудня 2004 р.2. Об'єктом оскарження є судові рішення у цивільних справах, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами після їх перегляду в касаційному порядку.


Получите за 15 минут консультацию юриста!