В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Скарга може бути подана протягом одного місяця з дня відкриття виняткових обставин.

2. Скарга у зв'язку з винятковими обставинами подається за правилами подання касаційних скарг у касаційному провадженні.

3. За формою і змістом скарга повинна відповідати вимогам статті 326 цього Кодексу. До скарги повинні бути додані копії судових рішень, які оскаржуються.

4. У разі надходження скарги, оформленої без дотримання вимог, зазначених у цій статті, або у разі несплати суми судового збору чи неоплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи застосовуються правила, встановлені статтею 121 цього Кодексу, про що суддею- доповідачем протягом десяти днів з дня отримання скарги постановляється відповідна ухвала.

5. За подання і розгляд скарги з підстави, встановленої пунктом 2 статті 354 цього Кодексу, судовий збір та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи не оплачуються.



Коментар:

Відповідно до ч. 1 статті, що коментується, скарга про перегляд судових рішень, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами може бути подана до Верховного Суду України протягом одного місяця з дня, коли особі стало відомо про наявність виняткових обставин, якщо судове рішення було переглянуто в касаційному порядку.

Відповідно до ч. 2 статті, що коментується, скарга про перегляд судових рішень, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами по-дається безпосередньо в канцелярію Верховного Суду України, де вона реє-струється і передається в порядку черговості судді-доповідачу.

Відповідно до ч. З статті, що коментується, скарга повинна відповідати ви-могам ст. 326 ЦПК, яка передбачає форму і зміст касаційної скарги (див. ко-ментар до ст. 326 ЦПК). Тому скарга про перегляд у зв'язку з винятковими обставинами повинна бути подана в письмовій формі. В ній має бути зазначено:

1) найменування суду, до якого подається скарга;

2) ім'я (найменування) особи, яка подає скаргу, її місце проживання або місцезнаходження;

3) ім'я (найменування) осіб, які беруть участь у справі, їх місце проживання або місцезнаходження;

4) рішення, що оскаржується;

5) виняткові обставини, у зв'язку з наявністю яких особа, яка подає скаргу, просить про перегляд судового рішення, дата, коли виняткові обставини стали відомі;

6) посилання на докази, які підтверджують наявність виняткових обставин;

7) клопотання особи, яка подала скаргу про перегляд судових рішень, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами;

8) перелік письмових матеріалів, які додаються до скарги.

Скарга про перегляд судових рішень, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами підписується особою, яка подала скаргу або її представником (див. коментар до ст. 326 ЦПК). До скарги має бути додана копія судового рішення, що оскаржується.

Відповідно до ч. 4 статті, що коментується, у разі надходження скарги без дотриманих вимог, зазначених у ст. 355 ЦПК, або у разі несплати суми судового збору чи неоплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи застосовуються правила, встановлені ст. 121 ЦПК, про що суд- дею-доповідачем протягом десяти днів з дня отримання скарги постановляється відповідна ухвала.

Відповідно до ч. 5 статті, що коментується, за подання і розгляд скарги з підстави, встановленої п. 2 ст. 354 ЦПК, судовий збір та витрати на інформа-ційно-технічне забезпечення розгляду справи не оплачуються.

У разі надходження скарги без дотримання вимог ст. 326 ЦПК про форму і зміст скарги або у разі плати суми судового збору за виключенням витрат з розгляду справи на підставах, передбачених п. 2 ст. 354 ЦПК, суд постановляє відповідну ухвалу, в якій зазначає підстави залишення заяви без руху, повідомляє особу, яка подала скаргу, і надає строк для усунення недоліків (див. коментар до ч. 1 ст. 121 ЦПК). Як було сказано, якщо особа, яка подала скаргу, відповідно до ухвали судді-доповідача виконає вимогу про форму і зміст скарги про перегляд судового рішення, яке набрало законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами, а також оплатить витрати на інформаційно-технічний розгляд справи, скарга вважається поданою в день початкового представлення до суду (див. коментар до ч. 2 ст. 121 ЦПК).

Інакше скарга про перегляд судового рішення, яке набрало законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами вважається неподаною і повертається особі, яка подала скаргу (див. коментар до ч. 2 ст. 121 ЦПК).


Получите за 15 минут консультацию юриста!