В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

У статті, що коментується, регламентовано порядок здійснення процесу-альних дій судом і заінтересованими особами, після надходження клопотання про визнання рішення іноземного суду, яке не підлягає примусовому виконанню.

Суд у п'ятиденний строк письмово повідомляє заінтересовану особу про надходження клопотання і пропонує їй у місячний строк подати можливі заперечення проти цього клопотання.

Слід зауважити, що заінтересованими особами можуть бути як фізичні, так і юридичні особи, на права і обов'язки яких може вплинути виконання рішення іноземного суду про визнання, або органи, якими це іноземне рішення буде виконуватись після його визнання судом України .

Після закінчення зазначеного місячного строку, незалежно від того, чи були надані до суду заінтересованою особою заперечення проти клопотання в письмовій формі, чи вона відмовилась від їх подання, чи взагалі їх не надала, суддя постановляє ухвалу, в якій визначає час і місце судового розгляду кло-потання, про що заінтересовані особи повідомляються письмово не пізніше ніж за десять днів до його розгляду.

Разом із тим, належним чином повідомлена про час і місце судового розгляду клопотання заінтересована особа може звернутись до суду із заявою про перенесення часу розгляду клопотання. Суд перевіряє обставини і докази, на які заінтересована особа посилається у своїй заяві і в разі встановлення поважних причин постановляє мотивовану ухвалу про перенесення часу розгляду клопотання. У разі ж визнання заяви про час перенесення розгляду клопотання необгрунтованою суд постановляє мотивовану ухвалу про відмову в задоволенні такої заяви.

Розгляд клопотання про визнання рішення іноземного суду проводиться суддею одноособово у відкритому судовому засіданні. При цьому розгляд клопотання проводиться відповідно до норм ЦПК про усність, гласність і безпосередність, диспозитивність, змагальність, рівноправ'я сторін, а також з дотриманням вимог закону про мову, якою здійснюється цивільне судочинство.

Неявка без поважних причин у судове засідання належним чином по-відомлених про час і місце його проведення заінтересованих осіб або їх пред-ставників не є перешкодою для розгляду клопотання, якщо будь-якою із за-інтересованих осіб не було порушено питання про перенесення його розгляду.

За наслідками розгляду клопотання, а також заперечення заінтересованої особи у разі його надходження суд постановляє мотивовану ухвалу про визнання в Україні рішення іноземного суду та залишення заперечення без задоволення або про відмову у задоволенні клопотання.

Частина 7 статті 401 ЦПК відсилає до статті 396 ЦПК, в якій містяться підстави для відмови в задоволенні клопотання про визнання рішення іноземного суду (див. коментар до ст. 396 ЦПК).

Копія ухвали надсилається судом заінтересованим особам у триденний строк з дня постановлення ухвали.

Ухвала про визнання в Україні рішення іноземного суду або про відмову у задоволенні клопотання про визнання рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню, може бути оскаржена в порядку і строки, встановлені ЦПК (див. коментар до ст. 397 ЦПК).


Получите за 15 минут консультацию юриста!