В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

ПИТАННЯ ЮРИСТУ

Скажіть, будь ласка, чи може банк вимагати страхувати заставне майно (квартиру) тільки в страховій компанії, яка акредитована в цьому банку. Я працюю в страховій компанії та користуючись пільгами співробітника, можу зробити це значно дешевше, ніж у тих СК, пропонованих банком. Спасибі.

ВІДПОВІДЬ ЮРИСТА

Згідно з п. 35 ст. 7 Закону «Про страхування» страхування предмета іпотеки від ризиків випадкового знищення, випадкового пошкодження або псування, є обов'язковим видом страхування. У той же час нав'язувати «свою» страхову компанію банку забороняє законодавство, так як нормами Закону «Про банки і банківську діяльність», зокрема, нормами ст. 55 банкам заборонено: «... вімагаті від клієнта придбання будь-яких товарів чи послуг від банку або від спорідненої чи пов'язаної особи банку Як обов'язкову умів Надання банківськіх услуг».

Однак справедливості заради треба сказати, що банками ця норма ігнорується в 99% випадків в силу того, що банк, що видає кредит, повинен бути впевнений, що страхова компанія буде в змозі при настанні страхового випадку виконати свої зобов'язання в повному обсязі. Якщо є чітка впевненість, що страхова компанія, пропонована Вами банку, надійна, то можна спробувати домовитися в індивідуальному порядку про страхування предмета іпотеки у відмінній від пропонованої банком страхової компанії, посилаючись на вищевказані норми. До слова, страхова компанія повинна мати ліцензію на цей вид страхування. Також слід пам'ятати, що рішення про видачу кредиту або про відмову у видачі приймає виключно банк. Норми законодавства не покладають на банк обов'язок вказувати причини, по яких було відмовлено в кредиті.


Получите за 15 минут консультацию юриста!