В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Якщо протистояння контрагентів державної приналежності досягло апогею, остаточну крапку в суперечці ставить суд. В який судовий орган звертатися? Як проходить розгляд, якщо сторони зареєстровані в окремих державах? Право якої країни застосовується?

Міжнародні комерційні спори належать до юрисдикції арбітражних судів. Вони є на території України та закордоном. Як проходить врегулювання міжнародних спорів арбітражними судами, консультанти розкажуть сайту. Так що якщо у вас виник комерційний спір, ми з радістю допоможемо її вирішити!

Щоб сторони вдалися до арбітрів, вони заздалегідь домовляються і включають у контракт відповідну обмовку. Вона включає в себе:

Вказівка на категорії спорів, що передаються на розгляд арбітражу.

Визначення конкретної судової інстанції, яка проведе розгляд.

Позначення застосовуваного права, тобто, якими нормами регулюються відносини сторін. Це законодавство однієї з країн або міжнародне право.

МІЖНАРОДНІ АРБІТРАЖНІ СПОРИ: 5 ПИТАНЬ ДО ЮРИСТА

1. Що таке арбітраж?

Для початку визначимося з поняттям. Арбітражний суд - недержавна структура, мета якої-вирішення міжнародних спорів комерційного напрямку між сторонами - представниками окремих держав.

Комерційні арбітражі бувають постійними, тобто працюють на безперервній основі, наприклад, при торгових палатах чи союзи, і разовими, тими що створюються для розгляду конкретного спору. До відома, постійними є авторитетні арбітражі в Парижі, Лондоні, Стокгольмі, Нью-Йорку.

Разовий суду - явище рідкісне і дороге, дозволити його собі можуть компанії з багатомільйонними оборотами.

2. Які переваги дає арбітражний порядок?

Вибір вирішення спору в міжнародному арбітражному суді вигідний з кількох причин:

Обов'язковість виконання. Юридична сила арбітражного рішення визнається 140 країнами, а значить, примусовість виконання гарантується, на відміну від акта державного суду, дія якого забезпечується спеціальними міждержавними домовленостями.

Об'єктивність. Щоб забезпечити неупередженість арбітра, сторони вважають за краще довірити врегулювання міжнародних спорів представникам третьої сторони.

Незалежність. Попередній пункт обумовлює фактор неупередженості суду.

Можливість вибору арбітра, який володіє досвідом і користується авторитетом у відповідних колах. Такого привілею не дають місцеві суди.

Конфіденційність виробництва. Якщо рішення державних судів найчастіше оприлюднюються, арбітражний розгляд носить закритий характер.

Швидкість процесу. Одна з цілей арбітражу - розгляд спорів у стислі терміни для економії часу і фінансових ресурсів сторін.

В силу перерахованих обставин контрагенти світу вибирають арбітраж, як дієвий спосіб вирішення спорів у сфері зовнішньоекономічного взаємодії.

3. Як розглядаються міжнародні арбітражні суперечки?

Кожен арбітраж має регламент, який визначає порядок, строки, розміри зборів, склад арбітрів та інші умови, на яких здійснюється виробництво.

Наприклад, процедура вирішення договірних спорів в МКАС при ТППвиглядає так:

Позивач становить позов, в якому вказує дані про себе і відповідача, претензії, доводи, докази, суму боргу або іншого вимоги і посилається на арбітражне застереження. Додатково клопоче про залучення в якості арбітра конкретну особу, до компетенції якого входить вирішення міжнародних спорів обраного напрямку.

Позивач сплачує реєстраційний та арбітражний збори і здає документи в суд. Реєстраційний збір призначений для покриття початкових витрат на судочинство, арбітражний для оплати винагороди арбітрів, причому перший включається в суму другого.

Відповідальний секретар суду повідомляє у письмовому вигляді відповідача про подачу позову і надсилає на його адресу копію поданого пакета документації.

В 30-денний строк відповідач надсилає відзив на позов, в якому погоджується з висунутими вимогами чи заперечує проти них. Позиція повинна бути аргументована.

Зазвичай справи в арбітражі вирішуються колегіально у кількості 3 суддів. Розгляд триває не більше 6 місяців і включає в себе опитування сторін, аналіз представлених доказів, направлення запитів, тобто стандартні процесуальні заходи.

Суперечки в міжнародному арбітражі закінчуються винесенням рішення, що має остаточний характер. Якщо воно не виконується боржником добровільно, позивач клопоче про використання примусових заходів.

4. Як виконується арбітражне рішення?

Якщо судовий акт винесене міжнародним арбітражем при ТПП, додаткового визнання вимог на Українськiй території не потрібно. Інша справа, коли треба виконати рішення, прийняте в міжнародному арбітражному суді іноземної держави стосовно іноземця, який веде економічну діяльність або має майно в нашій країні.

Для цього стягувач звертається до місцевого арбітражного суду з клопотанням про визнання і виконання іноземного акта. У ньому зазначаються:

персональні та контактні дані заявника та боржника;

інформація про іноземне арбітражі;

причини звернення до суду.

5. До заяви додаються:

рішення (оригінал або належна копія);

угода про арбітраж (оригінал або належна копія);

квитанція про сплату держмита.

Прикладена документація надається разом з нотаріально засвідченим перекладом на на українську мову.

На розгляд арбітражним судом клопотання відводиться 3-місячний термін. Після чого на руки стягувачу видається виконавчий лист, на підставі якого судовим приставом проводяться примусові заходи у відношенні боржника.

6. Як виграти в суді?

Потрібно врегулювання міжнародних спорів? Отримали повістку суду і не знаєте, як правильно вчинити? Як не програти справу? Кожен арбітраж має свій порядок вирішення спорів у сфері комерційних угод, особливості та нюанси якого знає тільки професіонал, роками обертаючись у цих колах.

Скористайтеся правовою підтримкою юристів порталу і ніякі міжнародні арбітражні спори не зіб'ють вас з пантелику. Ми представляємо своїх клієнтів в арбітражному суді на вищому рівні!

Зателефонуйте нам або задайте онлайн хвилююче питання на порталі.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!