В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Постійно турбує галасливий сусід? Прописані мешканці не сплачують за комунальні послуги? Що робити в цих випадках?

В якості крайньої міри закон допускає виселення з квартири прописаного людини при дотриманні певних умов. Про те, як виселяють небажаних квартирантів, консультанти розкажуть порталу.

ВИСЕЛЕННЯ ЛЮДИНИ З КВАРТИРИ: 3 ПРИЧИНИ ПОЗБУТИСЯ ЖИТЛА

1. За борги по квартплаті

Якщо мешканець прописаний в муніципальній квартирі, то прострочена заборгованість по квартплаті може стати підставою для виселення за позовом уповноваженого органу. Для цього потрібно дотримати кілька умов:

Прострочення повинна становити більше 6 місяців і носити безперервний характер. Якщо мешканець час від часу вносив хоча б частину платежів, то заборгованість не стане серйозною причиною для виселення.

Визнання причини утворення боргу неповажною. При хвороби, втрати заробітку, утриманців, які стали приводами для прострочення, виселення з квартири прописану людину не здійснюється.

Відсутність у прописаного особи іншого майна, кошти від реалізації якого можна пустити на погашення боргів.

Суд, при розгляді справи, додатково з'ясовує, чи має особа інше житло, крім того, у якому проживає, або уточнює можливості влади надати йому інше місце для проживання, так як виганяти людину з муніципального об'єкта на вулицю заборонено законом.

Якщо власник житла виявляється боржником, то тут все набагато простіше. Квартиру продають на торгах і виручену суму, за вирахуванням витрат на виконання судового рішення віддають господареві.

2. За незаконні дії

За ініціативою господаря прописане особа виселяється в наступних випадках:

Коли заважає сусідам спокійно жити (дебоширить, містить велику кількість тварин, влаштовує галасливі нічні вечірки тощо).

Самовільно переробляє житло під кафе, магазин і т. п.

Без згоди власника перездає квартиру.

Навмисно пошкоджує або руйнує житло (захаращує, створює загрозу пожежі, систематично забиває комунікації тощо).

На підставі позову власника проводиться суду про виселення з квартири та недобросовісний мешканець залишається за бортом.

3. За іпотечним кредитом

Будь-який договір іпотечного позики містить умову про відповідальність боржника в случаепросрочки платежів у вигляді вилучення житла. Ролі не грає це єдине житло у позичальника чи ні - закон дозволяє забрати його у всякому разі.

Новий господар, який викупив у банку права на вилучене житло, своїми силами організовує виселення з квартири власника, якщо останній добровільно не з'їхав, шляхом звернення до суду.

Коли з причинами виселення все стало зрозуміло, додатково розберемо процесуальні нюанси.

ЯК ПОДАЄТЬСЯ ПОЗОВ?

Перед зверненням до суду - спробуйте домовитися з мешканцем. Ведіть з ним письмовий діалог, матеріали якого надайте суду. Якщо порушник ігнорує ваші претензії, готуйтеся до судових позовів.

Для цього підготуйте позовну заяву, в якому вкажіть причини, що спонукали вас вимагати виселення прописаного мешканця, й обґрунтуйте їх доказами. Якщо ви не знаєте, як це робиться, зверніться за правовою допомогою до професіоналів порталу. Вони підготують правильний позов і допоможуть зібрати необхідні докази.

Сплативши держмито, здайте заяву з доданої документацією в суд за місцем знаходження житла.

КОГО НЕ ВИСЕЛЯЮТЬ?

Важливо знати, що окремі групи осіб не підлягають виселенню:

Неповнолітні діти, прописані в муніципальному житлі. Згідно із законом виселення з квартири за рішенням суду особи, яким не виповнилося 18 років, можна здійснити лише з батьківської згоди або по досягненню нею повноліття.

Коли справа доходить до виселення дитини, на його бік стають орган опіки і прокуратура, протистояти цій організованою захисту складно, тому докази мають бути переконливими.

Неповнолітні діти, які не мають опікунів. Видворити їх з квартири можна з згоди органу опіки за умови надання їм рівнозначного житла.

Непрацездатні утриманці. Виселення з квартири прописаного людини в цьому випадку відбудеться, якщо обов'язки власника по утриманню утриманця будуть припинені.

Мешканці, які не мають іншого кута. У такій ситуації суд іде назустріч квартирантам, дозволяє почекати рік або два зі зміною житла.

Особи, які відмовилися від приватизації. Незважаючи на добровільну відмову від приватизації житла, ці громадяни мають право постійно проживати в ньому.

Вищевказані обставини слід пам'ятати, щоб не витрачати час і нерви на виселення з квартири за рішенням суду або ж самому захиститися від незаконних зазіхань.

ЯК ПРОВОДИТЬСЯ ПРОЦЕДУРА?

Після того як суд про виселення з квартири небажаних мешканців відбувся, позитивний вердикт винесено, починається виконавче провадження, про що судовий пристав сповіщає позивача і відповідача.

Спочатку відповідачу дається достатньо часу, щоб він добровільно з'їхав з квартири. Якщо по закінченні цього терміну прописане особа не звільнив помешкання, судовий пристав приймає примусові заходи по фізичній видворенню відповідача.

В цілях виконання судового рішення можуть залучатися поліцейські. Процесуальна дія виконується в обов'язковій присутності двох понятих, які засвідчують відсутність порушень закону при проведенні виселення.

ХТО НАДАСТЬ ДОПОМОГУ?

Якщо ви зіткнулися з питанням виселення недобросовісних квартирантів, вам не обійтися без житлового юриста. Незважаючи на гадану, на перший погляд, простоту процедури видворення неугодних мешканців, на ділі все набагато складніше і своїми силами тут не впоратися.

Як довести порушення мешканців? Які зібрати докази? Яким чином підготувати грамотний позов? Професійний юрист підкаже правильну відповідь на будь-яке питання, допоможе зробити все швидко і ефективно - він завжди стоїть на сторожі інтересів власника.


Получите за 15 минут консультацию юриста!