В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Для громадян України передбачено спрощений порядок реєстрації за місцем проживання або тимчасового знаходження. Для прописки за новою адресою не доведеться звертатися у відділення ФМС двічі. Потрібно подати заяву про бажання зареєструватися, тоді державний орган випише з житлового приміщення.

Але трапляються ситуації, коли потрібно тільки виписатися, без подальшої реєстрації. Виписка з квартири – процес не складний, але тривалий, іноді заплутаний. У такій справі не обійтися без консультацій.

Професіонали сайту допоможуть:

Оформити заяву на зняття з обліку.

Зібрати папери, які потрібні для проставляння штампу в паспорті.

Визначити, куди звернутися, щоб виписатися з житлоплощі.

Зрозуміти, скільки часу займе така процедура.

ОФОРМЛЕННЯ ВИПИСКИ З ЖИТЛОВОГО ПРИМІЩЕННЯ – 5 ПРИЧИН ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЮРИСТА

Юридична консультація на сайті – спосіб знайти відповіді на найпоширеніші питання про процедуру реєстраційного контролю, не виходячи з дому.

1. В якому випадку треба виписатися з квартири чи будинку?

Конституція України встановлюють право вільного пересування по країні. Обмежити його дозволяється лише федеральним законодавством. Це повноваження визначає повідомний порядок зняття з реєстрації за місцем проживання. Звернутися до органів міграційного контролю доведеться в разі:

Зміни власника житлової нерухомості, якщо він не бажає залишати за колишнім мешканцем право жити в ньому. До таких підстав відносяться: відчуження нерухомості за цивільними договорами купівлі-продажу, дарування або міни, і при переході прав власника у спадок.

Переїзду в інший регіон України або за її межі для проживання там постійно. Згідно із Законом тимчасова реєстрація не вимагає зняття з обліку, і реєструватися у житловому приміщенні, якщо воно розташоване в одному суб'єкті за місцем проживання, не обов'язково.

Примусове виселення. Це відбувається при неправомірної реєстрації на житловій площі, і в ситуації, коли власник нерухомості – муніципалітет, він виселяє за правилами житлового законодавства. Така процедура законна за рішенням суду.

Юрист пояснить, при яких обставинах потрібна виписка з квартири людини. Ці знання вбережуть вас від порушення законів у сфері міграційного контролю.

2. Який орган знімає з реєстраційного обліку?

Згідно з Постановою Уряду України, виписують з квартири органи міграційного обліку. Крім цього людина має право звернутися:

До посадових осіб держави та місцевого самоврядування, які наділені повноваженнями, стежити за дотриманням правил використання житла з муніципального або державного житлового фонду.

До власників багатоквартирних будинків, їх товариствам або керуючої компанії, яка уповноважена стежити за станом багатоповерхового житлового будинку.

До осіб, які займають посади в органах правління житловими і житлово-будівельними кооперативами.

До співробітників центрів надання державних послуг.

Ці органи і посадові особи зобов'язані приймати заяви на виписку з житлової площі і передавати їх в органи міграційного контролю для реєстрації зміни даних про місце проживання або перебування громадянина. Адвокат розповість, які організації повноважні вести прийом документів при оформленні зняття з міграційного обліку. Така інформація дозволить прискорити отримання штампу в паспорті.

3. Як оформити заяву при бажанні поміняти житло

Постанова Уряду України встановлює, що зняття з реєстрації відбувається шляхом подання письмової заяви:

про бажання зареєструватися за новою адресою;

про волевиявлення виписатися з колишнього житла.

Якщо громадянин реєструється в іншому житлі, не виписуючись з колишнього, то орган міграційного контролю направляє повідомлення у відділення УФМС по раніше адресою для його виписки звідти. У випадку, коли людина тільки знімається з обліку, йому в паспорті робиться відмітка про це.

До заяви додаються:

Документ, який підтвердить особисті дані заявника (паспорт)

Папери, що встановлюють права людини на реєстрацію у житловому приміщенні (заява власника житлоплощі, свідоцтво про право володіння, рішення суду про вселення в квартиру).

Перелік документів носить вичерпний характер, посадові особи не вправі вимагати надання додаткових паперів.

Виписка дитини з квартири вимагає дотримання нюансів. Заява в цій ситуації подає законний представник. До нього додається свідоцтво про народження. У разі, якщо діти виписуються з квартири, яка знаходиться у їх власності, виписати їх вийде тільки з дозволу органів опіки.

Юрист допоможе правильно оформити заяву на зняття з обліку, зібрати папери для проходження процедури, уникнути відмов в отриманні штампа в паспорті про виписку з житлоплощі.

4. В який термін оформляється виписка людини з квартири?

Постанова Уряду України встановлює триденний строк для проведення реєстраційних дій щодо зняття з обліку. У цей час не включаються вихідні і святкові дні. Відмітка про виписку ставиться в паспорті заявника в день надходження заяви з доданими до неї паперами.

Юридична консультація дозволить дізнатися, який термін виписки з квартири передбачений законом. Це допоможе уникнути зловживань з боку чиновників, затягування процедури отримання відмітки про зняття з реєстрації.

5. Коли відбувається виписка з жилого приміщення в судовому порядку?

Житлове законодавство України встановлює, що виписка з квартири через суд відбувається:

За заявою власника-громадянина за відсутності у відповідача законних підстав знаходиться у житловому приміщенні (закінчення дії права оренди житла, зміна законного власника).

За заявою співробітників міграційного контролю, якщо вони встановлять, що реєстраційні відомості не відповідають дійсності, або чиновники при реєстрації порушили законодавство України.

За заявою органів місцевого самоврядування, які уповноважені розпоряджатися житловим фондом муніципалітету, якщо встановлено факти порушення мешканцями правил проживання в житлових приміщеннях. Це трапляється при бесхозяйном відношенні до площі, порушення інтересів сусідів, використання житла не за призначенням.

При накладенні стягнення на житло для виплати боргів власника. Така процедура допускається тільки, якщо квартира чи будинок не єдина нерухомість для проживання у власності боржника.

Адвокат пояснить, в яких випадках виселяють через суд. Ця інформація допоможе захистити свої інтереси при спробах незаконного виселення.

ПЕРЕВАГИ ЗВЕРНЕННЯ НА САЙТ

Виписка особи з квартири, незалежно від підстав і процедури – складна і клопітка справа. Знання законів у такій ситуації допоможуть скоротити термін зняття з реєстрації, захистити свої права у разі примусового виселення.

Звернувшись до співробітників порталу ви запасетеся потрібною інформацією, не витратите час на пошуки юридичної контори. Ми працюємо онлайн для вашої зручності, відповіді на запитання надходять протягом години.


Получите за 15 минут консультацию юриста!