В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Як примусити боржника виконати рішення суду? Добитися винесення судом позитивного рішення - це півсправи. Головне - виконати його, інакше попередні зусилля марні. Є багато серйозних інструментів впливу на боржника: адміністративне стягнення у вигляді штрафу, вилучення майна аж до кримінального покарання. Як примусити відповідача виконати присуджене, повідають консультанти сайту. У наших юристів є величезний досвід у подібних справах, так що термін виконавче виробництво більше не повинно вводити вас в ступор, ми допоможемо у всьому розібратися!

Рішення суду, прийняте на користь однієї сторони, після набрання чинності обов'язково до виконання іншої. За ігнорування судового акта боржник платить високу ціну.

4 СПОСОБУ ПРИМУСИТИ БОРЖНИКА ВИКОНАТИ РІШЕННЯ СУДУ

Після того, як судовий акт вступив до пристава, він збуджує виконавче провадження, у рамках якого він має право примусити боржника виконати необхідні дії: виплатити борг, звільнити ділянку, компенсувати шкоду і т. д.

1. Виконавський збір

Судовий пристав у своїй постанові позначає вимоги, які повинен виконати боржник, призначає термін (не менше 5 днів), достатній для добровільного виконання. Якщо відповідач виявив непокору, з нього стягується виконавчий збір, що надходить у федеральну скарбницю.

Стягується збір становить 7% від присудженої суми. Якщо ця сума істотна, то і санкція досягає значних розмірів. Як правило, покарання гривнею стимулює боржника прискорити виконання необхідних дій.

Після сплати збору судовий пристав повторно призначає відповідачу строк для добровільного виконання необхідних дій і одночасно проводить примусові заходи.

2. Примусові заходи

На реалізацію примусових заходів не потрібно згоди боржника. В рамках цієї стадії проводяться наступні дії щодо відповідача: вилучення та продаж майна на торгах;

стягнення доходів;

вселення (виселення);

інше залежно від конкретного випадку.

Якщо пристав не поспішає застосовувати примусових заходів, подання скарги на невиконання судового акта змусить його проявити належну активність.

3. Адміністративний штраф

Повторне невиконання вимог обумовлює накладення приставом штрафу на боржника, розміри якого становлять від 300 грн. до 33 тис. грн. в залежності від статусу винуватця (громадянин, індивідуальний підприємець, організація). Адміністративний штраф за невиконання рішення суду сплачується на користь держави. Коли вимоги пристава ігнорують інші особи, пов'язані з боржником, то під роздачу потрапляють і вони. Так, якщо банківська або інша фінансова організація не вилучає гроші з рахунку відповідача, складається відповідний протокол. Судовий пристав подає заяву про невиконання рішення суду в арбітраж і порушує клопотання про притягнення винуватців до адміністративної відповідальності.

Адміністративний штраф за невиконання рішення суду не припиняє обов'язки винуватця виконати вимоги пристава, що виносяться на виконання судового акта.

4. Кримінальне покарання

В окремих випадках зневірені позивачі можуть домогтися реалізації кримінального покарання для злісного боржника. До них відносяться ситуації:

Невиконання аліментних зобов'язань. Такого відповідача загрожують виправні роботи або позбавлення волі.

Ухилення від повернення боргів понад 500 тыс. грн. Тут винний може позбутися волі.

Невиконання рішення суду представниками влади, комерційних структур. Незаконні дії світять уклонисту місцями не настільки віддалені.

При цьому суд задовольнить клопотання позивача, якщо винуватець навмисно уникає пристава, хоча має можливість виконати судовий акт, відмовляється від отримання повідомлень та дзвінків, тобто, будь-яким шляхом ухиляється від поставлений йому обов'язків.

Щоб покарати боржника, позивач повинен написати заяву про невиконання рішення суду дізнавачу, який є в кожному територіальному органі судових приставів. Він разом з прокурором доведе справу до вироку і відповідач понесе заслужену кару.

За тривале очікування виконання судового акта позивачу призначена компенсація, що виплачується у грошовому вираженні. Таке право він може реалізувати протягом 6 місяців після прийняття рішення суду. Якщо термін затягнувся з причини форс-мажорних обставин, то відшкодування в цьому випадку не передбачено.

Для призначення компенсації позивач складає заяву на невиконання рішення суду, в якому клопоче про виплату відшкодування. Підкріплена належними доказами папір здається в судовий орган, розташований у місці проживання позивача.

Грошова сума виплачується у 3-місячний термін після закінчення провадження у справі.

ДОПОМОГА ЮРИСТА

Що робити, якщо пристави створюють тяганину? Як підготувати потрібні папери і захистити інтереси? Що слід говорити в суді? Вибивання присудженого - процес довгий і напружений. Якщо судові пристави ще й крізь пальці дивляться на порушення боржника, то можна впасти духом. Професійні юристи сайту підтримають у важку хвилину і виконають всю невдячну працю:

проведуть переговори з боржником;

займуться складанням претензій та позовів;

оскаржать порушення державних працівників;

налагодять плідну співпрацю з правоохоронцями;

виступлять в суді і відстоять позицію позивача;

повернуть належне вам за законом.

Зателефонуйте фахівців ресурсу і ви назавжди забудете про проблеми в юридичних питаннях. Якщо боржник відмовляється платити неустойку, ми допоможемо вам її отримати!

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!