В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Одні підприємці починають справу з нуля, інші воліють викупити готовий бізнес. Поспіх і неуважність у продажу може обернутися нерозв'язними проблемами і спричинити збитки. Як не помилитися у виборі компанії? На які фактори звертати увагу в першу чергу? Консультанти порталу підкажуть як убезпечити ризики, не пошкодувати про покупку. Якщо вам потрібна реєстрація юридичної особи, наші фахівці допоможуть її здійснити.

Діюче підприємство має ряд плюсів:

Працює бізнес - ідея.

Діючі ліцензії.

Напрацьовані зв'язки.

Власне обладнання.

Ділова репутація.

Професійний колектив.

З цих причин вітається інвесторами розвиток готової справи.

Говорячи юридичною мовою, термін «продаж бізнесу» в законі не міститься. Під цим мається на увазі відчуження частки учасника в статутному капіталі компанії і перереєстрація її на нового господаря.

8 ПОРАД, ЯК УНИКНУТИ ПОМИЛОК ПРИ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ БІЗНЕСУ

1. З'ясуйте причину продажу

У спробі позбутися від збиткового бізнесу продавці маскують справжні причини відчуження підприємства. Якщо компанія працювала з порушеннями або була помічена в злочинних справах, то незабаром може бути примусово ліквідована. Краще не зв'язуватися з таким продавцем.

Коли причина криється в некваліфікований персонал, слабкому маркетингу і менеджменті, поганої організації виробництва, це справа поправима.

2. Перевірте приналежність бізнесу

Правовстановлюючі документи на майно повинні бути оформлені на юридичну особу. Наприклад, якщо вас зацікавив склад, переконайтеся, що господарем є організація, а не приватна особа.

Коли підприємство орендує приміщення, прострочений договір найму зобов'язаний насторожити покупця.

Поцікавтеся, не заплановані владою знесення будівлі або вилучення земель для державних потреб, які їх подальші перспективи.

3. Проведіть інвентаризацію активів

Прийшовши в офіс, ви можете неприємно здивуватися, дізнавшись, що вам нічого не належить. Особи, зацікавлені термінового продажу бізнесу, часто заздалегідь виводять дороге майно на підставних осіб. Тому опишіть наявні активи, з'ясуйте їх реальний стан і ринкову вартість.

4. Замовте аудит компанії

Існують різні види аудиту: бухгалтерський, податковий, промисловий, юридичний і т. д. Якщо є можливість, краще доручіть проведення комплексної перевірки.

Фахівці проінспектують правильність ведення бухгалтерського обліку, законність нарахування та своєчасність виплати податків і інших платежів у бюджет, здійснення господарських операцій. Юристи проведуть правову експертизу договорів, угод, контрагентів. Промисловий експерт дасть висновок про технологічної та технічної оснащеності проекту.

Якщо фірма загрузла в боргах, має застаріле обладнання і ніякі перспективи їй вибратися з кредитної кабали не світять, то купівля і подальші витрати на реабілітацію можуть виявитися непомірно високі.

5. Переконайтеся в чистій репутації

Судові тяжби нікого не прикрашають і ставлять під сумнів добре ім'я. До того ж рішення судів можуть спричинити серйозні наслідки для бізнесу: призупинення діяльності, відкликання ліцензії, ліквідацію компанії і т. д.

Факт перебування організації в списку недобросовісних постачальників виключає на певний час участь фірми у державних проектах, і, відповідно, залучення додаткових коштів.

6. Проведіть оформлення угоди у вигляді купівлі частки

Стандартна купівля бізнесу відбувається шляхом відчуження частки учасника у статутному капіталі фірми. Для цього відомості про нового власника вносяться в установчі документи, які потім реєструються в Укрреестре. Такий спосіб формально не витратний і займає мало часу.

Якщо власник бізнесу пропонує допомогу у вигляді купівлі-продажу активів, призначення майбутнього покупця генеральним директором і таке інше, знайте, що це не наділяє вас правом власності на весь бізнес.

7. Включіть в договір умову про розстрочення платежу

Головна мета такої поведінки - виграти час. Велика вірогідність появи проблем з новою покупкою після закінчення певного терміну, які неможливо було передбачити, і ви, трохи втративши в засобах, зможете вчасно відмовити від придбання частки.

8. Не намагайтеся самостійно проводити покупку бізнесу - скористайтеся послугами юристів сайту

Наші юристи допоможуть зробити все швидко і якісно.

ОФОРМЛЕННЯ ПРОДАЖУ БІЗНЕСУ:

1. Підготовка

В рамках неї співробітники ресурсу досліджують:

документацію по нерухомості;

зобов'язання компанії;

дозвільні папери;

претензії контрагентів;

прострочені борги;

балансове майно;

адміністративні і судові розгляди;

арешти активів.

Вони виявляють юридичні проблеми, вказують на них власнику бізнесу для подальшого усунення і попереджають потенційного покупця про ризики угоди.

2. Складання документації

Якщо майбутній покупець на основі юридичного висновку переконався в надійності бізнесу і досяг угоди про викупної вартості, починається складання необхідних паперів. Для цього юристи порталу:

надають допомогу в організації зборів учасників юридичної особи;

складають договір купівлі-продажу частки з вигідними для клієнта умовами;

забезпечують нотаріальне посвідчення правочину і підписів сторін;

вносять відповідні зміни в установчі документи.

3. Завершення бізнесу оформлення угоди в реєструвальному органі.

В рамках цієї стадії юристи, діючи на підставі довіреності покупця, направляють заяву в Укрреестр, який в 5-денний термін вносить інформацію про нового учасника в державну базу даних.

Зважаючи на складність угоди в ній бере участь група професійних юристів з різною спеціалізацією, кожен з яких закріплений на окремій ділянці діяльності.

Вони вбережуть від ризиків, підготують до купівлі надійного бізнесу, який буде приносити вам прибуток і радість довгі роки! На даний момент широкою популярністю користується експертиза договорів, яку наші фахівці роблять на вищому рівні.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!