В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Як припинити діяльність компанії? Які основні етапи ліквідації? На що слід звернути увагу? Відкрити фірму непросто, закрити - ще складніше. Якщо процедура ліквідації проводиться несвоєчасно або з порушеннями, то гарантовані величезні штрафи з боку податкових органів. Як цього уникнути, консультанти розкажуть сайту. До речі, якщо вам потрібно зареєструвати юридична особа, ми з радістю вам у цьому допоможемо!

ЛІКВІДАЦІЯ КОМПАНІЇ: 8 ЗАПИТАНЬ ДО ЮРИСТА

1. Що дає ліквідація?

Різні життєві обставини призводять до ліквідації компанії. Це можуть бути збитки, борги, втрата власником інтересу до бізнесу і т. д.

Підсумком ліквідаційного процесу стає офіційне виключення компанії з державного реєстру юридичних осіб. Всі її зобов'язання перед контрагентами і зацікавленими уповноваженими органами вважаються припиненими.

2. Які передбачені види ліквідації?

Існують два способи припинення діяльності компанії:

Добровільний. У цьому випадку власник бізнесу за своєю ініціативою вирішує закрити юридичну особу.

Примусовий. Анулювання виробничої діяльності здійснюється в судовому порядку. Зазвичай примусова процедура застосовується при наявності великої кредиторської заборгованості та порушення закону.

3. Хто починає процедуру?

При добровільному способі припинення юридичної особи процедуру запускає власник компанії, при цьому мотиви його дій значення не мають.

Процес ліквідації при примусовому способі збуджують податкова служба, кредитори або прокурор, виходячи з причин.

4. Що включає в себе ліквідація?

Припинення діяльності компанії - процес довгий і складний. Він займає до 2 років. В цілому порядок ліквідації укладається в 9 основних етапів:

Власником підприємства приймається рішення про ліквідацію. Якщо процедуру ініціюють інші особи, то необхідно рішення суду.

Про майбутню ліквідацію повідомляється податкова служба, яка вносить у державний реєстр юридичних осіб відомості про це.

Створюється ліквідаційна комісія із числа зацікавлених осіб, в чиї функції входить проведення заходів з припинення діяльності підприємства. З цього часу власник позбавляється права управляти активами.

Відповідна інформація публікується у профільному друкованому виданні. Протягом 2 місяців кредитори компанії повинні письмово заявити про свої вимоги.

Ліквідаційна комісія стягує борги з дебіторів і складає опис майна. Після закінчення 2-місячного терміну формується ліквідаційний баланс у проміжній формі, де зазначаються активи підприємства.

Банкрутство компанії призводить до зняття з податкового обліку. Перед цим представники фіскального органу проводять перевірку. Якщо інспектори виявлять, приміром, невраховане майно, приховані доходи та інші порушення, то доведеться заплатити штрафи та усунути порушення.

Активи розпродуються на торгах. Виручені гроші йдуть на погашення кредиторської заборгованості згідно черговості.

Складається ліквідаційний баланс в остаточній формі. Нереалізоване майно ділиться між учасниками підприємства. Діючі банківські рахунки відгукуються.

Податковою службою реєструється ліквідація компанії. З цього дня підприємства як такого не існує.

5. Що таке кредиторська чергу?

Ліквідаційна комісія повертає борги згідно черговості, в яку включаються особи, які пред'являють матеріальні домагання:

що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров'ю, так звані кредитори 1-ї черги;

утворені внаслідок невиплати заробітної плати та допомог (2-а черга);

у частині податків, а також вимоги бюджетних і позабюджетних організацій (3-я черга);

інші кредитори (4-а черга).

При цьому претензії наступної черги гасяться після попередньої. Якщо в одну чергу включено кілька кредиторів, виручена сума ділиться між ними пропорційно в залежності від розміру заборгованості.

6. Які документи подаються до податкового органу?

Заявник звертається з відповідним клопотанням встановленої форми фіскальну службу, до якої додає:

ліквідаційний баланс в остаточному вигляді;

квитанцію про сплату державного мита;

документ про здачу в пенсійний орган інформації за відрахуваннями.

Якщо до документів претензій немає, фіскали вносять запис про ліквідацію до державного реєстру компаній.

7. Як швидко провести ліквідацію?

Закрити підприємство без проблем можна, якщо воно не має боргів перед працівниками та контрагентами, веде правильний бухгалтерський облік, платить податки і вчасно здає звітність у фіскальний та інші уповноважені органи.

Тримайте статутні та інші юридичні документи в порядку, своєчасно вносите в них зміни згідно із законом. Тоді не доведеться витрачати час на ці справи, коли рішення про ліквідацію буде прийнято.

Якщо не хочете втратити значних активів, подбайте про їх виведення на сторонні надійні особи. До того ж відсутність на балансі основних засобів істотно скоротить час податкової перевірки.

При належної підготовчої роботи юридична ліквідація пройде швидко і необтяжливо.

8. Як бути, якщо фірма загрузла в боргах?

Не знаєте, з чого почати? Як зробити правильно? Замовте професійні послуги ліквідації співробітників сайту.

Законний порядок припинення діяльності підприємства витратний за часом і грошам. Він вимагає професіоналізму і досвіду, так як неправильне складання документації, ігнорування окремих елементів процедури затягне і без того тривалий процес.

Юридична підтримка полягає в наступному:

консультації з вироблення плану ліквідації;

підготовка рішення власника;

врегулювання спорів із кредиторами;

стягнення боргів з дебіторів;

складання ліквідаційного балансу;

представництво в податкових органах;

розпродаж активів;

виключення підприємства з переліку юридичних осіб.

З юристами ресурсу ви благополучно і без наслідків закриєте компанію і зможете зайнятися більш вдалим бізнесом. Крім того, ми займаємося реорганізацією компаній, так що якщо вам потрібні такі послуги, ми можемо гарантувати, що працювати з нами вам обов'язково сподобається!

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!