В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Затопили сусіди зверху - що робити, як оцінити збитки? Постраждали стелі, стіни і меблі? Як стягнути гроші за ремонт? Консультанти порталу підкажуть, як визначити і компенсувати збитки, заподіяні при затоці. Це стане в нагоді не тільки постраждалим від води, але й іншим буде корисно взяти на замітку.

ЯК ОЦІНИТИ ЗБИТКИ ВІД ЗАТОПЛЕННЯ КВАРТИРИ?

Сумарна величина збитку складається з витрат, необхідних для відновних робіт по приведенню постраждалого житла в первозданний вигляд. У вартість включаються матеріали і послуги. Якщо шкоду від затоплення квартири заподіяна іншому майну, то зараховується вартість його ремонту або покупки.

Описом характеру і ступеня завданих пошкоджень та калькуляцією витрат займається незалежний експерт. Для цього ви замовляєте оцінку збитку. У разі здачі житла в оренду, сюди можна додати і упущену вигоду при наявності укладеного договору найму.

КОЛИ ПОТРІБНА НЕЗАЛЕЖНА ЕКСПЕРТИЗА ПІСЛЯ ЗАТОКИ КВАРТИРИ?

Оцінка необхідна у випадках:

наявності пошкоджень квартири після затоплення сусідами;

затоки житла комунальними або експлуатаційними службами;

доведення розміру матеріальної компенсації в суді.

ШКОДУ, ЗАПОДІЯНУ ЗАТОКОЮ КВАРТИРИ: 7 КРОКІВ ПО ВІДШКОДУВАННЮ

1. Оперативні дії

Вода застала зненацька? Негайно дійте наступним чином:

вимкніть електрику, відрубавши тумблер на щитку;

виявивши причину, викликайте аварійну службу та управляючу компанію (УК);

прийміть заходи щодо збереження майна, щоб мінімізувати шкоду, заподіяну затокою квартири;

зафіксуйте результати стався з допомогою фото - або відеокамери.

2. Акт про затоплення квартири і терміни складання

Хто його видає? Прибулі співробітники КК зобов'язані скласти акт про затоці.

Він містить докладний опис:

часу і місця події;

завданих ушкоджень житлу і майну;

причини протікання;

Ф. В. О. і посади присутніх осіб.

Акт про залиття квартири підписується учасниками процедури і закріплюється печаткою КК. Один примірник передається вам.

Якщо згодом виявиться додатковий шкоди, то складається ще один акт про залиття квартири в цілях уточнення остаточного розміру збитку. Якщо ви не знаєте, як діяти, то юридична консультація з нерухомості допоможе вам.

3. Документи для оцінки

Що треба представити експерту? Стандартний пакет документації такий:

паспорт господаря або представника;

технічний паспорт;

акт про залиття квартири;

поверховий план;

фото - і видеоснимки;

квитанції, чеки, договори на пошкоджені речі;

інше, що потрібно для достовірної оцінки.

4. Огляд по затоці квартири

Як проводиться процес? Викликати експерта краще по закінченні декількох днів. За цей час сліди води висохнуть, масштаби пошкоджень стануть чіткіше видно.

Узгодьте дату і час огляду з оцінювачем, про який потім повідомте винуватцю офіційним листом або телеграмою. Через 3 дні після вручення оповіщення проводиться безпосередньо сам огляд.

Прибулий на місце експерт по затоці:

детально досліджує об'єкт;

фіксує пошкодження;

проводить фотографування.

Проведені заходи оформляються актом огляду.

5. Як оцінюється збиток від затоплення

Щоб оцінка виступила доказом збитків у суді, її проведення слід довірити компетентним експертам. За законом проведення оціночних дій допускається тільки співробітниками експертних організацій (або індивідуальним підприємцям), які отримали ліцензії на таку діяльність.

Для отримання достовірних відомостей варто звертатися в незалежну організацію і повідомляти про проведення оцінки керуючу компанію і можливого винуватця затоплення.

Що робиться далі? На підставі акта огляду та отриманих від клієнта дані експерти:

визначають розмір збитку;

складають кошторис з описом робіт і вартості по відновленню об'єкта;

готують звіт із зазначенням матеріалів і ціни, необхідних для усунення шкоди.

В результаті проведення роботи оцінювачів встановлюється обсяг заподіяної шкоди, в який включаються:

Ринкова ціна відновлювальних ремонтних робіт (сюди входять і витрати на вивезення будівельних відходів, санітарне оброблення та просушування залитих приміщень, перетягування меблів і предметів побуту).

Вартість будівельних матеріалів (з урахуванням витрат на їх доставку).

Ціна ремонту зіпсованої меблів, предметів інтер'єру і побутової техніки.

 

Юристи сайту розкажуть вам, як впливає правильна оцінка збитків від затоплення на позитивний результат стягнення збитків. Це дозволить вам захистити свої майнові інтереси в ході вирішення конфліктних ситуацій з особами, винними у затопленні.

6. Скільки коштує незалежна експертиза квартири після затоки?

Вартість незалежної експертизи після затоплення квартири залежить від місцезнаходження об'єкта і обсягу пошкоджень. В середньому, ціна починається від 1 тис. гривень. Необхідні роботи проводяться протягом 3 — 4 днів.

Експертна незалежна експертиза після затоплення квартири відноситься до витрат, тому сміливо включайте її вартість у стягаються з винуватця суму.

Якщо постраждала однокімнатна квартира, або кімната, то незалежна експертиза після затоки квартири (ценыуказаны у середньому по Україні) обійдеться в 1000 – 1500 гивень.

При оцінці незначного збитку у великих за площею приміщеннях (2, 3-х кімнатні квартири), ціна варіюється в межах 1500-2000 гривень, а при експертизі серйозної шкоди від затоки вона піднімається до 2750 гривень.

Окремо встановлюється факт і розмір збитків від пошкодження майна. У цьому випадку незалежна експертиза після затоплення квартири (вартість якої складається з кількості одиниць постраждалих предметів) коштує в межах 800 гривень, якщо оцінюється до п'яти предметів меблів та інтер'єру. За умови оцінки більш ніж п'яти одиниць майна – кожен обійдеться приблизно в 120 гривень.

Звернення на сайт дозволить вам заощадити на консультації з приводу відшкодування шкоди від затоки — наші спеціалісти дадуть відповіді на всі питання абсолютно безкоштовно.

Якщо вам знадобиться професійна юридична підтримка на всіх стадіях стягнення збитків, на порталі вам нададуть платні послуги. У будь-якому випадку витрати на юридичну допомогу входять у судові витрати, що відшкодовуються винуватцем затоплення у разі виграшу справи.

7. Стягнення шкоди

Як далі бути? Після того як здійснена незалежна експертиза після затоки квартири, вартість якої невелика порівняно з нанесеним збитком, настав час для пред'явлення вимоги про компенсацію.

Послідовність дій наступна:

Направляєте винуватцю письмову претензію. В ній вказуєте суму збитку та строк для усунення. Поштову квитанцію збережіть.

Якщо після закінчення зазначеного часу проблема не вирішиться, то доведеться звернутися до суду.

Складаєте позов, до якого прикладається незалежна експертиза після затоплення квартири (вартість постраждалої техніки та ремонту);

Направляєте зібрану документацію в суд за місцем проживання винуватця;

Рішення суду про стягнення компенсації після набрання чинності передаєте судового пристава.

Якщо ви не впевнені в тому, як правильно вчинити, звертайтеся за консультацією до юристів сайту. Наші фахівці дадуть відповідь вам, скільки коштує незалежна експертиза квартири після затоки у вашому випадку, а також допоможуть скласти акт про затоплення квартири в найкоротші терміни.


Получите за 15 минут консультацию юриста!