В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Правовий захист учасників обороту здійснюється нотаріатом. В першу чергу, це відбувається в області зобов'язань, де важливу роль відіграє посвідчення угод і договорів.

Громадяни можуть не знати і не врахувати всіх тонкощів чинного законодавства. Уникнути юридично негативних наслідків, тимчасових затримок і заощадити гроші, допоможуть консультації фахівця в галузі права.

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ПО ПОСВІДЧЕННЮ

1. Для яких угод потрібно обов'язкове нотаріальне оформлення?

Існують правовідносини, для яких обов'язкове посвідчення у нотаріуса регламентується нормативно-правовими актами. В іншому випадку нотаріус може посвідчити угоду, якщо сторони звернулися за допомогою. Нотаріальне посвідчення угод реалізується на документах, що відповідає нормам ст. 160 ЦК, посвідчувального напису.

До таких належать:

деякі довіреності;

передоручення;

заповіту;

іпотечні заставні, шлюбні договори та договору ренти;

аліментні угоди та ін.

Грамотний юрист проконсультує вас по конкретним правовідносинам – цей список не повний.

2. Можна чи за договором дарування оформити нотаріально землю і житловий будинок?

Посвідчення угод і договорів необхідно, коли сторони передбачили це угодою. Навіть якщо чинне законодавство не встановлює таку форму. Обов'язково завіряти договір дарування за ЦК України не потрібно, тобто можна прописати в договорі його нотаріальне завірення. Засвідчувати документ про відчуження нерухомості за місцем його розташування.

Примірний перелік документів:

паспорта сторін;

завірена нотаріально подружнє згоду на продаж нажитого у шлюбі;

документація, що встановлює право;

виписка з ЄДР щодо наявності (відсутності) на нерухомість обтяжень;

кадастровий паспорт і план;

виписка з будинкової книги.

3. Хто засвідчує угоду про сплату аліментів?

Воно полягає в письмовому вигляді. Угода нотаріально засвідчується. При недотриманні умов документ не має юридичної сили. Засвідчена нотаріусом аліментні угоду прирівнюється до виконавчого листа. Його отримують за судовим рішенням при ухиленні від сплати аліментів.

Угоду укладають між одержувачем аліментів та особою, яка виплачує кошти. У разі недієздатності сторони угоди, підписання договору проводиться її законним представником.

При оформленні узгоджуються:

розміри аліментних платежів;

їх розрахунок;

способи і порядок сплати.

Нотаріальне посвідчення угод допоможе уникнути проблем з виплати аліментів у майбутньому.

4. Чи потрібно нотаріально посвідчувати угоду при відчуженні частки у спільній частковій власності на житло?

При продажу такої частки сторонній особі інші співвласники мають переважне право покупки. Продавець повинен письмово повідомити їм про свій намір продажу частки сторонній особі і вказати вартість та інші умови. Якщо інші учасники спільної часткової власності не побажають викуповувати її протягом місяця, продавець має право відчужувати частку кому завгодно.

Посвідчення угод нотаріусом – обов'язкова умова. Він перевіряє виконання вищевказаної вимоги. Доказом того, що іншим учасникам повідомили про продаж частки, виступають заяви інших співвласників. В них пишеться відмова від реалізації своїх переважних прав на придбання продаваної частки.

Нотаріальна форма прояснює відносини сторін за змістом договору, робить його достовірним. Нотаріальне посвідчення угод гарантує право доводити конкретні факти в судовому процесі. Нотаріус забезпечить грамотне укладення договору, роз'яснить сторонам їх права і наслідки в індивідуальному випадку.

Діяти в законних рамках допоможе консультація юриста. Щоб бути впевненим у юридичній силі угоди — порадьтеся з досвідченими фахівцями сайту.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!