В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Для чого потрібна нотаріальна довіреність? Коли потрібно обов'язкове нотаріальне посвідчення повноважень представника?

Не маючи можливості особисто бути присутнім під час вчинення юридично значущих дій, ви вправі зобов'язати на те представника шляхом видачі йому довіреності. Для цього доведеться відвідати нотаріуса, у функції якого входять такі повноваження. Про те, в яких ситуаціях необхідний нотаріус, що він робить, який порядок засвідчення документа консультанти розкажуть сайту.

Особа, яка доручає, називається довірителем або акредитуючою. Того, на кого оформлена довіреність, називають довіреною особою або представником. Довірена особа, діючи від імені довірителя на підставі довіреності, проводить необхідні заходи в інтересах довірителя.

НОТАРІАЛЬНЕ ПОСВІДЧЕННЯ ДОВІРЕНОСТІ: 5 ПИТАНЬ ДО ЮРИСТА

1. Хто може бути представником і акредитуючою?

Подаються суб'єктом вправі бути фізична або юридична особа (організації, підприємства). Якщо громадянину від 14 до 18 років, то при складанні тексту доручення зобов'язаний бути присутнім батько.

Довіреною особою може бути лише дієздатна людина, тобто яким виповнилося 18 років. У цьому віці особа вправі приймати на себе права та обов'язки і виконувати їх.

Представниками виступають і юридичні особи.

2. В яких ситуаціях потрібна довіреність?

Стаття України позначила обставини, при яких необхідні повноваження, що вимагають нотаріального засвідчення.

До них відносяться випадки:

Коли самі угоди потребують нотаріального посвідчення. До таких зараховують договори ренти, іпотеки, переведення боргу, шлюбний договір, угоду про аліментних зобов'язаннях.

Оформлення передоручення. Якщо вам доручили виконання яких-небудь дій, то ви вправі уповноважити на це іншої людини. У такій ситуації нова довіреність потребує нотаріального посвідчення, після чого тільки знайде юридичну силу.

Подання заяв про державну реєстрацію прав.

Розпорядження правами, які зареєстровані в Укрреестре або інших уповноважених органах. Таке потрібно при відчуженні нерухомості, транспорту.

3. Що робить нотаріус?

Відповідно до закону, нотаріус покликаний забезпечити дотримання нормативних актів при відправленні ряду дій. Так, посадова особа, вчиняючи посвідчення довіреностей:

перевіряє особисті дані особи та повноваження;

оцінює дієздатність громадянина;

свідчить факт того, що підпис ставить належне особа;

підтверджує відповідність тексту повноважень вимогам законодавства;

роз'яснює присутнього людині суть того, що відбувається;

попереджає про наслідки дії.

Як видно з перерахованих дій у нотаріуса важлива і відповідальна роль. Тому посвідчення довіреностей в нотаріальному порядку гарантує законність оформлення документа і дійсність повноважень особи.

4. Який порядок посвідчення довіреностей?

Для оформлення довіреності зобов'язані особисто з'явитися до нотаріуса. Присутність особи, на якого ви бажаєте покласти виконання заходів — необов'язково, достатньо наявності про нього відомостей (ПІБ, місця проживання та паспортних даних).

Послідовність дій при посвідченні нотаріусом доручення фізичної особи наступна:

Довіритель пред'являє посвідчення особи посадовій особі, який звіряє дані документа з присутніх особою.

Якщо передоручення оформляється, то нотаріус вимагатиме основну довіреність. На ній робиться відмітка про видачу нового документа.

Представлений визначає вид і обсяг повноважень, що передаються довіреній. Важливо позначити межі правочинів, щоб не допустити зловживань. Тому вибирайте представником людину, якій довіряєте.

Нотаріус складає проект довіреності і дає на ознайомлення довірителю. Якщо є зауваження чи доповнення, текст документа коригується.

Схвалений проект папери нотаріус завіряє і видає на руки довірителю.

Клієнт оплачує державне мито за проведені нотаріусом дії.

Якщо довіреність видає юридична особа, то на огляд посадовій особі додатково пред'являються:

статутні документи організації;

повноваження довірителя (рішення засновника про обрання директором).

Доручення оформляється на будь-який термін за бажанням клієнта. Коли вказівка на термін відсутній, воно дійсно один рік.

5. Як скасувати довіреність?

Довіритель має право в будь-який час скасувати довіреність. Для цього необхідно направити відповідну заяву нотаріусу. Про це він одночасно сповіщає представника та інших зацікавлених осіб.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!