В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Що таке судова довіреність? Папір, в якій вказується передача довіреній особі чітко окреслених повноважень для здійснення конкретних дій. На її підставі довірена особа може представляти інтерес довірителя в судових інстанціях.

ЯКІ ПИТАННЯ ЦІКАВЛЯТЬ ГРОМАДЯН?

Громадянин має право на ведення своїх справ в суді особисто або через представників, а для цього необхідний спеціальний документ.

Правильне оформлення довіреності для суду — відіграє особливу роль і відрізняється деякими нюансами. Однак для громадян, не знайомих з юриспруденцією, складно розібратися в правових тонкощах, тому краще скористатися послугами юриста.

1. На кого оформляють довіреність для суду?

Користуючись довіреністю, були представницькою в суді можуть досягли повноліття громадяни, які є дієздатними. Виключення становлять особи, які судового доручення не можуть мати статус представників.

Закон не обмежує кількість представників, здатних захищати інтереси довірителя. Він має право видати документ, який дозволить в судовій інстанції представляти власні інтереси одночасно кільком особам.

2. Що передбачається такий довіреністю?

Судова довіреність на представництво включає паспортні реквізити, перелік правочинів, порядок передоверения і терміни видачі. Документ для судового представництва оформлюють письмово. Якщо довірителем виступає фізична особа – документ обов'язково засвідчує нотаріус.

Наявність у представника в суді такого документа дає йому право від імені довірителя здійснювати ряд судово-процесуальних дій. Для арбітражу у ньому необхідно фіксувати особливі представницькі повноваження: підпис позову, його відгук, мирова угода, інші повноваження, регламентовані законодавством України.

За дорученням можна представляти інтереси громадян або організацій в службі судових приставів. Крім загальних повноважень цей документ містить специфічні повноваження (оскаржити постанову судового пристава або оскарження дій або бездіяльності).

3. Довіреність на представництво в суді – який термін дії?

За загальним правилом період дії довіреності, з якою йдуть на судове засідання — не більше 3-х років. Якщо в ній відсутні вказівки щодо термінів, то юридична сила зберігається протягом 12 місяців з дня видачі.

4. Оформлення довіреності від юридичної особи

Оформлення документа на судове представництво інтересів підприємства передбачає його обов'язкове підписання виконавчим органом юридичної особи та скріплення печаткою. Цей орган має право вести справи юридичної особи в судовій інстанції, якщо його повноваження закріплені нормативно-правовими актами або установчої документацією.

Представницьку компетенції від юридичної особи обов'язково відображають у судовій довіреністю, яка оформлена відповідно до закону України.

5. Чому варто звернутися до професіоналів?

Судова довіреність від фізичної особи, оформлена на досвідченого адвоката збільшить шанси на позитивний результат справи. Крім правової підтримки по захисту інтересів, після здійснення судової довіреності довірителю не доведеться бути присутніми у судових засіданнях. Будь-яка неточність у цьому документі позбавляє його законної сили, чим створить проблеми, як довірителю, так і його довіреній особі.

У результаті судова довіреність від фізичної особи або юридичної особи – це серйозний документ, перед вчиненням якого бажано порадитися з юристом. Це допоможе заощадити час і гроші. Звертайтеся на – проконсультують з усіх питань в режимі онлайн.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!