В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Підтвердження позики видачею цінних паперів – варіант забезпечення повернення грошових коштів. Якщо оформлення договору супроводжувалося оформлення векселя, повернути гроші вийде навіть при небажанні платника оплачувати або визнавати зобов'язання. Але протест векселя – складна справа, яка вимагає знань законів і судової практики.

Звернення до грамотного адвоката допоможе успішно вирішити спірні питання, що захистити майнові інтереси при виникненні правових відносин.

НЕДОТРИМАННЯ ВЕКСЕЛЬНИХ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ – 4 ПРИЧИНИ ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЮРИСТА

Юридична консультація на сайт – спосіб отримати відповіді на питання про вексельному праві, процедури опротестування цього документа.

1. Що являє собою протест векселя?

Закон встановлює, що в нотаріальній конторі можна зробити протест:

При несплаті векселя. Ця процедура означає посвідчення нотаріусом відмови в оплаті зобов'язань за цінним папером при її пред'явленні.

При його неакцепті. Така дія застосовується при небажанні платника визнавати грошові зобов'язання, які забезпечені подібним чином.

При недатування документа. Нотаріальний протест, який відбувається, якщо відбувається визнання боргу, але платник не погоджується зробити відмітку про дату звернення за акцептом.

Перший спосіб підтвердити права отримання грошей при виникненні вексельних відносин використовується ⏤ для простого і переказного векселя. Другий і третій – тільки для цінного паперу, оформленої для отримання грошей третьою особою (переказного векселя). Юрист пояснить вам, що означає опротестувати такий документ. Це дозволить зрозуміти, як стягнути гроші за позикою, забезпеченому цінним папером.

2. Як відбувається оформлення вексельного протесту нотаріусом?

Згідно з Наказом Міністерства юстиції України, здійснюючи протест нотаріус приймає від громадянина заяву та оригінал документа. Справжні папери приймаються і повертаються посадовими особами під розписку, що долучається до матеріалів нотаріальної справи спільно з точною копією векселя, яка обов'язково виготовляється нотаріусом. Крім цього в справу вшиваються вся документація, що відноситься до процесу пред'явлення вимоги векселедержателем або третьою особою. Якщо вам потрібно завірити копії документів, наші юристи з радістю вам в цьому допоможуть!

Після реєстрації співробітник нотаріальної контори перевіряє цінний папір на справжність. Провести процедуру опротестування можна, тільки якщо документ відповідає вимогам, установленим до його оформлення. Такими виступає:

Слово «вексель».

Безумовна пропозиція сплатити грошову суму.

Найменування платника та векселедавця, векселедержателя.

Зазначення терміну і місця платежу, дати складання паперу. • Підпис особи, що видала цінний папір.

Якщо в документі не проставлено, хоча б один реквізит, він вважається недійсним. Засвідчивши справжність векселя, співробітник нотаріату направляє людині, який зобов'язаний виплатити за нього гроші, пропозиція здійснити платіж або акцепт, проставити дату акцептування цінного паперу.

У разі, коли в нотаріальну контору надходять відомості про відмову в проведенні цих дій, складається акт про протест, або роблять позначку про це на зворотному боці документа. Відмітка про проведений дії вносяться в нотаріальну справу. Вона дає право векселедержателю звернутися до суду за видачею судового наказу, виступає доказом безспірності зобов'язання.

Адвокат розповість, як нотаріуси вчиняють протести векселів. Ця інформація допоможе захистити свої права у випадку не повернення боргу, забезпеченого таким способом.

3. Коли неможливо оскаржити такий документ?

Наказ Міністерства юстиції України визначає, що провести протест векселя нотаріусом вийде не завжди. У тому випадку, якщо співробітники нотаріату встановлять, що несплата або неакцепт документа стався з-за дій векселедержателя, і він не усунув причин неможливості виплати грошей, відмітка про опротестування не робиться, а нотаріальне справа припиняється.

Юридична консультація допоможе вам дізнатися, коли оформити нотаріальний акт про невиплату вексельного боргу неможливо. Це дозволить уникнути негативних наслідків при відмову нотаріуса підтвердити факт неотримання грошових коштів.

4. Які строки проведення процедури опротестування?

Постанови №104/1341 від 7 серпня 1937 року встановлює строк протесту векселя. Вчинити таку дію:

В разі відмови в акцепті – в період, установлений для прийняття документа. Якщо це відбувається в останній день, то заявити про протест дозволяється в наступну добу.

У ситуації опротестування переказного векселя з точною датою його пред'явлення, або при її визначенні часом, що пройшли з моменту його оформлення або складання, оформити протест варто за дві доби після настання дня пред'явлення документа для оплати.

При небажанні сплачувати борг по папері без зазначення конкретного дня звернення, протест проставляється під час наступної доби після пред'явлення її до оплати.

Юрист розповість, скільки часу дає закон на нотаріальне оформлення небажання платника оплачувати борг забезпечений цінними паперами. Це допоможе вам уникнути негативних наслідків пропуску строку проведення такого юридично значущої дії.

ПЕРЕВАГИ ЗВЕРНЕННЯ НА САЙТ

Пройти процедуру протесту вексельного зобов'язання і встановити факт невиплати заборгованості, без юридичних знань, не вийде. Співробітники порталу допоможуть встановити нюанси нотаріальної дії, довести свої права на отримання грошових коштів. Юридичні консультації проходять в онлайн-режимі, що дозволить заощадити час на пошуки юридичної фірми і знайти відповіді на питання, не виходячи з дому. Також ми допоможемо оформити довіреність від ІП швидко і недорого!

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!