В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Якщо в Україні суб’єкт бізнесу здійснює експорт або імпорт товарів, він обов’язково має справу з митницею. Потрібно задекларувати вантаж, сплатити передбачені законодавством платежі, здійснити інші процедури.

Разом з тим, непоодинокі конфліктні ситуації, які виникають з митними органами. Вони пов’язані з відмовою у декларуванні майна, протиріччями в визначенні митної вартості товарів, нарахуванням бюджетних внесків. Також митні спори мають місце тоді, коли підприємство, його працівники притягаються до відповідальності за порушення митних правил.

Сприяє їх вирішенню кваліфікована допомога адвоката. Він, завдяки успішному веденню судових справ, відстоює інтереси фірм, фізичних осіб - підприємців, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність.

Органи правосуддя, які вирішують митні спори

В залежності від ситуації можна назвати наступні ланки судової системи, які мають відношення до врегулювання проблем с митницями.

  1. Окружні адміністративні суди, де оскаржуються рішення, дії /бездіяльність відповідного митного органу щодо декларування вантажів, визначення вартості товару, справляння необхідних платежів (ПДВ, мито);

  2. Суди загальної юрисдикції, які розглядають скарги (адміністративні позови) на постанови про притягнення до адміністративної відповідальності. По окремим порушенням митних правил суди власноруч приймають рішення щодо накладання штрафів та/або застосування конфіскації товарів.

В залежності від характеру спору адвокат будує подальшу стратегію власних дій в межах судового розгляду справи.

Стадії адвокатських заходів

Перш за все, адвокат здійснює всебічний правовий аналіз документів клієнта щодо спору. Паралельно вивчається остання судова практика за аналогічними ситуаціями. Завдяки цьому формується правова позиція.

Далі фахівець готує та подає необхідні процесуальні документи (позови, заяви, клопотання, пояснення). Надалі адвокат відстоює позицію клієнта в призначених судових засіданнях. Він же забезпечує надання доказів, витребуваних судом.

Якщо рішення з митного спору приймається не на користь клієнта, професіонал здійснює його оскарження за встановленою процедурою.

Шанси виграшу справи у суді значно підвищуються, якщо поряд кваліфікований адвокат досконально обізнаний в нормах митного законодавства, з багаторічним успішним досвідом вирішення суперечливих ситуацій. При цьому, звичайно ж, клієнту заздалегідь доводиться до відома ймовірність досягнення кінцевого результату.


Получите за 15 минут консультацию юриста!