В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Невиконання дорослими обов'язків по вихованню та утриманню малолітніх – явище поширене. Відмова від виплати аліментів, небажання цікавитися життям сім'ї, алкоголізм родичів – ситуації, коли варто відібрати дітей у батьків.

Позбавлення батьківських прав матері – справа складна, потребує знань законів і судової практики, тому тут не обійтися без юридичної допомоги.

Юристи сайту розкажуть про те:

Хто і коли позбавляє батьківських прав?

Який порядок обмеження спілкування дітей з батьками?

З чого почати позбавлення батьківських прав батька і матері?

Які наслідки відмови від утримання своїх дітей?

8 ПРИЧИН ЗАБРАТИ МАЛОЛІТНЬОГО З РОДИНИ

1. Коли можливе позбавлення батьківських прав?

Закон вказує причини, по яким відбувається позбавлення батьків спілкування з дитиною:

Якщо вони не бажають виховувати і утримувати дитину.

При небажанні забрати малюка з пологового відділення лікарні.

Коли вони зловживають правами членів сім'ї.

Якщо вони хворіють алкогольної або наркотичної хворобою.

Якщо вони вчинили кримінально-каране діяння проти життя або здоров'я родичів.

Завдяки бесіді з професіоналом ви зрозумієте, в яких ситуаціях варто захистити малолітніх членів сім'ї від негативних наслідків спілкування з родичами.

2. Який орган позбавляє прав на дитину?

Згідно з нормами права позбавити батьків права можна лише через суд. Незважаючи на повноваження органів піклування подавати заяви в таких справах, і участь цієї установи у судовому провадженні - вони не припиняють сімейні відносини.

Органи опіки допомагають суду розібратися в складних сімейних ситуаціях, роблячи спеціальний висновок про умови життя малюків, яких варто забрати з сім'ї.

Допомога професіонала допоможе захистити себе від неправомірних дій державних органів, якщо вони втручаються у благополучну сім'ю.

3. Як оформити заяву на позбавлення батьківських прав батька, матері?

За законом заяву з приводу невиконання батьком або матір'ю обов'язків по вихованню малолітніх приймається судом (якщо воно відповідає правилам оформлення таких документів).

У позовній заяві, крім загальних відомостей, які зазначаються:

Родинний зв'язок дитя з відповідачем (батьком, якого позбавляють прав).

Умова, за якою малюків забирають із сім'ї.

Конкретні дії матері або батька, які порушують Сімейний кодекс.

Юрист допоможе правильно викласти обставини, що є підставою судового процесу по вилученню малолітнього з неблагополучної сім'ї. Це дозволить уникнути судової тяганини з-за неправильного оформлення позовної заяви.

4. Збір доказів невиконання обов'язків по вихованню дітей

Законодавчо встановлено заборону втручання у сімейне життя державних органів. Винятком виступають випадки невиконання обов'язків дорослими по відношенню до дітей.

Доказами обставин, які за законом дозволяють відбирати малолітніх від батьків, виступають довідки з місця проживання і роботи, сусідські свідчення, довідка від нарколога про захворювання людини.

Професійна консультація допоможе зібрати папери, доводять несумлінне ставлення батьків, захистити малюків від жорстокого поводження.

5. Ситуації, коли дітей забирають без суду

У законі передбачено, що при загрозі життю та здоров'ю малюка - його забирають із сім'ї без судового рішення.

Це роблять органи опіки і піклування, які визначають місце знаходження дитини і звертаються до суду з метою забрати дитя від батьків.

Юрист щодо позбавлення батьківських прав пояснить, в яких випадках можливо негайно забрати дитину, як цього уникнути і як захистити себе при неправомірних діях державних органів.

6. Обмеження спілкування з сином або дочкою

Згідно з нормами права суд обмежує права батьків шляхом вилучення малолітнього з родини без позбавлення батьківських прав, якщо вони хворіють психічним захворюванням і не винні в невиконанні батьківських обов'язків.

Адвокат пояснить ситуації, коли можливо обмежити спілкування дорослих і малят. Це допоможе уникнути незаконного порушення сімейних прав.

7. Відновлення відносин між батьками і дітьми

Закон встановлює випадки, коли можливе відновлення сім'ї при позбавленні батьківських повноважень.

Це відбувається, якщо батьки змінили спосіб життя, поведінку і ставлення до малюка, і не сталося усиновлення або удочеріння дитя.

Юрист допоможе повернути дітей при бажанні сумлінно виконувати батьківські обов'язки, або як захистити сімейні інтереси, якщо повернення вже неможливе.

8. Наслідки вилучення малюків з родини

Законодавчо встановлені негативні наслідки відмови від виконання батьківських обов'язків.

Так дорослі, які не виховують та не утримують малолітніх, позбавляються прав, пов'язаних з спорідненістю з дітьми, державної підтримки і пільг, призначених сім'ям з дітьми.

Юридична допомога в цьому питанні дозволить зрозуміти, наскільки негативно позбавлення батьківських прав, як воно позначиться на відносинах з дорослими дітьми, коли вони виростуть.

ПЕРЕВАГИ ЮРИДИЧНОЇ ПІДТРИМКИ САЙТУ

Знання законів України допоможуть зрозуміти, з чого почати позбавлення батьківських прав батька або матері при невиконанні ними своїх обов'язків.

Як захистити себе і родичів від ситуацій неправомірного втручання в сприятливі сімейні відносини.

Співробітники сайту допоможуть вирішити складні ситуації з родичами - благополучно, знайдуть шляхи вирішення проблем у родині, не доводячи справу до неприємних наслідків розлуки батьків з дітьми.


Получите за 15 минут консультацию юриста!