В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Правові зв'язку батьків з дітьми починаються з народження малюка. Але відбуваються з споріднення обов'язки і права потребують офіційному підтвердженні – оформлення родинних відносин. Разом з тим отримане свідоцтво про народження підтверджує батьківські правовідносини щодо дитини, але не попереджає можливе оспорювання батьківства.

З приводу материнства рішення проблем не викликає складнощів, все з'ясовується на підставі медичної документації. З батьківством — складніше, але факт впливає, як на соціальний стан, так і на майнові права дитини (наприклад, аліменти). Ця процедура має певними нюансами, тому перш ніж починати її, задайте питання професіонала в галузі права.

ТОП-5 ЮРИДИЧНИХ ВІДПОВІДЕЙ ЩОДО ОСПОРЮВАННЯ БАТЬКІВСТВА

1. Якщо мама дитини заміжня, як встановлюється батьківство?

Коли шлюб зареєстрований, батьком дитини визнають дружина, а кожен з подружжя має право відвідати ЗАГС для реєстрації малюка і отримання свідоцтва про народження.

Свідоцтво про шлюб підтвердить батьківство, навіть якщо союз розірвано або недійсний. Татом буде визнаний колишній чоловік, але тільки, якщо з тих пір пройшло не більше 300-сот днів. При незгоді, оспорювання батьківства матір'ю починається з подання позову.

2. Якщо цивільний шлюб, можливе встановлення і оспорювання батьківства?

Якщо пара спільно подасть заяву в органи Рагсу, статус батька буде узаконено. Велику роль відіграє згоду, як мами, так і потенційного батька, але самостійно відвідати ЗАГС і визнати себе батьком — він не вправі. Закон дозволяє подати заяву до народження дитини. Але майбутні тато і мама письмово пояснюють таке рішення вагомими причинами.

При оспорювання батьківства (відповідного запису) для подружжя, які не укладали шлюб офіційно — закон передбачив особливе правило. Так як встановити статус батька можна виключно подачею заяви разом з мамою дитини, тобто папа свідомо підтверджує цей статус і погоджується з ним (а не відразу, як в офіційному шлюбі). Батько, який подав таку заяву, і знав, що він не справжній тато, позбавляється права оскаржувати це в суді.

3. Коли потрібно проводити встановлення і оспорювання батьківства в судовій інстанції?

Судове втручання потрібно, якщо спілка не реєструвався, а чоловік не бажає відвідувати разом з матір'ю ЗАГС для подачі заяви. Тоді мама може подати відповідний позов.

З 1.03.96 р. Сімейний кодекс встановив нові правила щодо доказування батьківства. Раніше перелік доказів встановлювався в нормах закону (проживання разом до народження малюка, його спільне утримання, виховний процес тощо). Цю систему доказів використовують і сьогодні, якщо дитина, щодо якого виник конфлікт у оспорювання батьківства, народжений до 1.03.96 року.

Після початку дії нового кодексу, доказову базу розширили суддя розглядає всі докази, що достовірно підтверджують факт народження дитини від певної людини. Експертиза ДНК — не єдиний доказ – її можуть розглядати нарівні з іншими. При відмову проходити експертизу, суддя вправі встановити або спростувати батьківство.

Тобто якщо дитина народилася після 1 березня 1996 р., щоб підтвердити щодо батьківство заявник наводить різні докази (фото, листування, свідчення друзів про відносини тощо).

4. Встановлення батьківства має суттєві відмінності від встановлення факту визнання батьківства?

Судове встановлення цього факту потрібно в разі смерті потенційного батька до реєстрації в статусі папи, коли він по факту:

визнав дитини;

проявляв про нього турботу;

допомагав матеріально;

приділяв йому час, не будучи записано в документах, як батько.

Тоді в суд подають позовну заяву про встановлення факту визнання батьківства.

Два випадки потребують доказування різних обставин в суді. Встановлюючи батьківство, доводять походження від певного батька. Цього не потрібно робити, встановлюючи сам факт визнання батьківства. Важлива роль відводиться визнання чоловіка батьком, коли він демонстрував це власними вчинками і поведінкою. Тут необхідні свідчення, що підтверджують дбайливе ставлення до дитини, загальні фото, фінансову допомогу, тощо.

5. Як пов'язані аліментні виплати з батьківством?

Іноді дитячі права і батьківські обов'язки здійснюються з моменту офіційного встановлення спорідненості. Наприклад, позовні заяви про встановлення батьківства містять вимоги про стягнення аліментів з передбачуваного батька. У нашому випадку їх присуджують з моменту пред'явлення позову.

Аліменти стягують за 3 роки, що передують судовому обігу. Однак у вищевказаній ситуації дитина позбавлена такого права, адже до встановлення батьком певної людини, його не можна вважати татом. Виходячи з судової практики видно, що аліменти за минулий час неможливо стягнути за добровільне встановлення батьківства в Загсі.

Оспорювання батьківства матір'ю – тяжка і складна процедура для жінки, яка незнайома з нюансами юриспруденції. Фахівці з особливою ретельністю вивчать питання для надання консультації.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!