В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Народження дитини у незареєстрованому шлюбі - часте явище, яке рано чи пізно породжує питання "як встановити батьківство", "як записати дитину на прізвище батька" та інші. Консультанти сайту розкажуть, як узаконити стосунки такої дитини з рідним батьком.

ПІДТВЕРДЖЕННЯ БАТЬКІВСТВА

Походження дитини від певної особи доводять запису у свідоцтві про народження та в органі ЗАГСУ. Якщо графа "батько" пустує або не відповідає дійсності, то потрібно встановлення факту батьківства. Після того як батько визначено, орган РАЦС вносить запис про нього.

Коли відсутні офіційні шлюбні зв'язки, то встановлення факту батьківства виробляють в адміністративному порядку на основі добровільної згоди батьків. Для цього достатньо подачі спільної заяви до органу РАЦС.

Якщо процедура позасудового визнання батьківства батьком задоволена проста, то інакше справа йде з судовим порядком. Він складний і непередбачуваний. Тому розглянемо його докладніше.

ВСТАНОВЛЕННЯ БАТЬКІВСТВА ЧЕРЕЗ СУД: ТОП 6 ПИТАНЬ

1. Причини

В яких випадках передбачено судовий порядок? Піти в суд змушують наступні ситуації:

Відсутність зареєстрованого шлюбу.

Відмова батьків добровільно узаконити батьківство;

Смерть батька.

Відмову органів опіки у видачі згоди. Такий дозвіл запитується батьком у випадках, якщо мати дитини померла, недієздатна або пропала без вісті.

2. Ініціатори

Хто має право подати позов? Заявниками стають:

Батьки.

Сам повнолітня дитина.

Опікун (піклувальник).

Ці особи правомочні направити позовну заяву в судовий орган і пред'являти відповідні вимоги.

3. Терміни

Чи визначені терміни процедури? Обмежень по термінах у законах немає, тому батьківство можна визначити завжди за життя дитини.

4. Алгоритм дій у позовному провадженні

З чого почати процедуру? Послідовність заходів така:

Підготуйте потрібну документацію. Складіть заяву до суду про встановлення батьківства, сплатіть держмито в розмірі 10% від МРОТ. Прикладіть до позовом метрику дитини, адресну довідку, докази зв'язку батька з дитиною.

Направте позов до суду тієї місцевості, де проживає батько.

Прийміть обов'язкова участь у судових засіданнях, дайте необхідні свідчення.

Зареєструйте в органі РАГС позитивне судове рішення. До акта слід додати паспорт, метрику та квитанцію про сплату держмита.

Отримаєте нове свідоцтво на дитини в органі РАЦСУ.

На цьому узаконення батьківства вважається закінченим, що дає право батьків брати участь у житті дитини, стягнути аліменти і т. д.

5. Доказування батьківства

Як обґрунтувати вимоги в судовому порядку? Процес доказування в суді займає основний обсяг робіт для позивача. Від того, наскільки він буде переконливим, залежить результат справи.

Перерахуємо факти слугують доказами зв'язку матері і дитини з біологічним батьком:

Спільне проживання.

Виховання дитини.

Придбання спільного майна.

Грошові перекази.

Листування, повідомлення.

Довідка про склад сім'ї.

Фотографії, відеозйомка.

Свідчення.

Генетична експертиза.

Зазначимо, що високий відсоток збігу результату генетичної експертизи (99,9%) не дає переваг і розглядається разом з іншими доказами.

6. Алгоритм дій в особливому виробництві

У чому полягає особливість процедури? Заяву до суду на встановлення батьківства розглядається на умовах окремого провадження у разі смерті передбачуваного батька, який за життя не отказывавшегося від батьківських прав на дитину. В такій ситуації суду встановлюється юридичний факт визнання батьківства цією особою.

Позитивне судове рішення дасть можливість претендувати на спадщину, отримувати допомогу по втраті годувальника.

Послідовність дій аналогічна алгоритму заходів при позовному провадженні. Відмінності полягають у наступному:

Складаєте заяву на встановлення судом факту визнання батьківства.

Залучаєте до участі в суді зацікавлених осіб. Якщо мета - отримання спадщини, то викликаються інші спадкоємці. При призначенні допомоги бере участь орган соцзахисту.

ЮРИДИЧНА ДОПОМОГА

 

Найчастіше справи щодо встановлення батьківства в судовому порядку мають негативне забарвлення і емоційно важкі для сторін. Тут придасться юридична допомога сімейного юриста, які супроводить справу до кінця і надасть психологічну підтримку.


Получите за 15 минут консультацию юриста!