В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Щоб допомогти майбутній або вже відбулася матері, держава встановила ряд посібників. Яка матеріальна допомога надається за законом? Які документи при цьому потрібні? Детально на ці питання дадуть відповідь консультанти порталу. Також наші юристи займаються соціальною підтримкою дітей, що сьогодні особливо актуально.

ПОПУЛЯРНІ ПИТАННЯ ПО ДИТЯЧИХ ДОПОМОГ

1. Допомога на малому терміні

Майбутня мама, яка стала на медичний облік у термін до 12 тижнів, матеріально підтримується державою. Їй покладена разова виплата в розмірі 200 грн.

Кому виплачується? На грошову допомогу вправі розраховувати жінки, які працевлаштовані, навчаються або перебувають на військовій службі.

Виплата встановлена звільненим з причини ліквідації юридичної особи, ІП, що припинив свою господарську діяльність до закінчення 1 року.

Які документи потрібні? Для оформлення матеріальної допомоги потрібні:

Паспорт;

Довідка про взяття на облік;

Папір, що підтверджує правовий статус вагітної (довідка з місця роботи, навчання, трудова книжка);

Документ з відділу соц.захисту про те, що раніше виплати не здійснювалися.

Куди звертатися для отримання допомоги?

Треба звернутися із заявою в організацію за місцем роботи, навчання або Фонд соц.страхування і докласти зібрану документацію.

Після закінчення 10 днів здійснюється виплата грошової суми.

2. Декретна допомога

Виплачується по досягненню 30 тижнів. Розрахунок декретних виплат здійснюється індивідуально і залежить від заробітку, які отримувала жінка протягом 2 років трудової діяльності, але не менше 1800 грн.

Папери, необхідні для отримання виплати:

Заяву.

Паспорт.

Лікарняний лист.

Документація здається за місцем роботи, навчання або в Фонд соцстрахування.

Після закінчення 10 днів декретні суми виплачуються майбутньої матері. Якщо вона працювала за сумісництвом, то матеріальна підтримка надається за кожним місцем роботи.

3. Разова виплата за народження

В поточному році вона склала 5 460 грн. Платежі призначені для українських громадян. Цільова група ідентична описаним вище матерям. Одержувачем може виступати один з батьків або інші особи, що їх замінюють.

Папери, необхідні для отримання виплати:

Заяву.

Паспорт.

Метрика дитини.

Шлюбне свідоцтво.

Підтверджуючий документ про те, що посібник раніше не виплачувалося.

Документація здається в Фонд соц. страхування, який протягом 10 днів здійснює платіж на користь одержувача.

Якщо народилася двійня або трійня, разові виплати належать кожному з них.

4. Щомісячні виплати до 1,5 років

До того як дитині виповниться 1,5 року, матері платять допомогу, що становить 40% від середнього заробітку за 2 роки, але не менше 1 000 грн. За кожного наступного малюка сума утримання збільшується.

Призначаються вони представникам цільової групи, описаної вище. Фактично отримати їх на руки може будь-яка особа, на чиєму утриманні знаходиться дитина.

Для оформлення необхідні документи:

Заяву.

Паспорт.

Лікарняний лист.

Підтверджуючий документ про те, що виплати не здійснювалися.

Метрика дитини.

Документація передається роботодавцю, навчального закладу або у Фонд соц.страхування. Звертатися із заявкою слід не пізніше 6 місяців після народження малюка.

5. Компенсація від 1,5 до 3 років

Компенсаційна виплата становить 20 грн. і виплачується раз на місяць до дня, коли дитині виповниться 3 роки. Нарахування грошових сум здійснюється з дня виходу у відпустку по догляду за малюком. На отримання допомоги по компенсації вправі розраховувати представники вищеописаною цільової групи. Одержувачем може стати будь-яка особа, що фактично здійснює догляд за малюком.

Для оформлення виплат подаються:

Заяву.

Паспорт.

Лікарняний лист.

Наказ про відпустку по догляду за дитиною.

Трудова книжка.

Підтверджуючий документ про те, що відшкодування не здійснювалося.

Метрика дитини.

Заявники, які претендують на отримання допомоги, звертаються до роботодавця, в навчальний заклад або Фонд соцстрахування. На здачу документації відведено 6 місяців.

6. Допомога за усиновлення

Крім стандартних посібників, за усиновленої дитини батькам передбачена одноразова сума 6 560 гре.

Отримати допомогу може один з усиновителів, якщо малюка на утримання прийняла сімейна пара.

Для оформлення допомоги потрібні:

Заяву.

Паспорт.

Договір про передачу на утримання (рішення суду про усиновлення).

Підтверджуючий документ про те, що другого усиновителю виплати не здійснювалися.

Метрика дитини.

Заявники звертаються до Фонду соцстрахування. Зробити це потрібно не пізніше 6 місяців з моменту усиновлення.

7. Які є місцеві посібники

Регіони надають матеріальну підтримку матерям шляхом надання надбавок до федеральним посібниками та (або) встановленням додаткових видів виплат.

Наприклад, московська адміністрація виплачує майбутнім матерям при постановці на облік до 20 тижнів допомога в розмірі 250 грн., за народження першого малюка - 2 200 грн. Молоді сім'ї до 30 років при появі на світ первістка отримують відразу 5 прожиткових мінімумів.

Якщо не знаєте про що надається у вашому регіоні підтримки матерям, зверніться в територіальний відділ соцзахисту. Там підкажуть, які дитячі посібники видаються, що потрібно для їх оформлення.

Звернутися за належними виплатами можна особисто або через представника. Здача документації здійснюється навмисно або за допомогою електронного порталу держпослуг.

Потрібна допомога в отриманні допомоги? Зателефонуйте консультантів порталу або напишіть онлайн, вони нададуть допомогу в оформленні та виплату належних сум. Професійна консультація надається безкоштовно. Соціальна підтримка сімей з дітьми - наша основна задача, так що якщо вам потрібна допомога - звертайтесь!

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!