В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Як держава підтримує сімейних людей? Які соціальні пільги передбачені для дітей? У чому полягає соціальна підтримка малозабезпечених сімей? Якщо ви шукайте відповіді на ці питання, консультація юристів порталу заповнить нестачу інформації щодо наболілої теми.

Перелік інструментів державної підтримки — "широкий і різноманітний". Вони охоплюють спектр сімейного життя і суттєво полегшують сімейний стан співвітчизників.

СОЦІАЛЬНА ПІДТРИМКА МОЛОДИХ СІМЕЙ: 14 ВИДІВ ДОПОМОГИ, ПРО ЯКІ ПОВИННІ ЗНАТИ

1. Дитячі посібники

Народження і виховання дитини активно фінансуються владою, тому законодавчо встановлено відразу кілька видів допомог:

Для вагітних жінок, у термін до 12 тижнів, що встали на медичний облік. Ця сума в поточному році дорівнює 210 000 грн. вона Видається один раз на підставі відповідної лікарської довідки.

По вагітності та пологах. Декретні виплачуються з коштів Фонду соцстрахування і отримують їх жінки:

Трудящі — у розмірі 100% заробітку за останні 2 роки.

Втратили роботу через ліквідацію підприємства — щомісяця по 210 000 грн. протягом 1 року.

Застраховані зі стажем менше 0,5 року — в розмірі 1 МРОТ.

Навчаються на очному відділенні — у розмірі стипендії.

Військовослужбовці за контрактом — у розмірі грошового забезпечення.

По народженню дитини. Разова грошова допомога, яка становить 6 000 грн., видається одному з батьків. Призначається вона кожному народженому в сім'ї.

По догляду за дитиною до 1,5 років. Щомісячне посібник дорівнює 40% від середнього заробітку. За відсутністю батьків може видаватися іншим особам, які не мають доходу та фактично доглядають за малюком.

У період від 1,5 до 3 років призначається щомісячна компенсація в розмірі 20 грн.

При усиновленні. За всиновлення малюка, до досягнення нею 3 місяців, належить сума в 10 000 грн. вона Виплачується до закінчення 70 днів.

При передачі дитини в сім'ю на виховання. В цьому разі допомога дорівнює 2 300 грн. Вік воспітуемого ролі не грає. Якщо мова йде про інвалідів або декількох малюків, то грошова допомога істотно зростає.

Звернутися за вищепереліченими посібниками слід не пізніше 6 місяців.

2. Материнський капітал

Ця соціальна допомога та підтримка сім'ї, де з'явився другий і наступний дитина, виражена в одноразовій безготівкової виплати. В цьому році вона дорівнює 180 000 грн. Одержувачами виступають мати або, при її відсутності, батько, єдиний усиновитель, сам неповнолітній дитина.

Після того, як малюк підросте до 3 років, материнський капітал можна направити на вирішення житлових проблем сім'ї, навчання дитини або забезпечення пенсії матері.

3. Допомога по втраті годувальника

Дітям до 18 років і навчаються на очному відділенні до 23 років, які втратили одного або двох батьків, виплачується щомісячна грошова допомога.

При втраті одного з батьків соціальна пенсія призначена в розмірі 2 300 грн., двох — 4 100 грн.

4. Податкові послаблення

Державна соціальна підтримка сімей з дітьми проявилася і в наданні податкових пільг. Так, звільнені від сплати податків такі доходи сім'ї:

декретні допомоги;

матеріальна допомога роботодавців, виплачених у зв'язку з появою дітей;

суми, сплачені роботодавцями, на лікування дітей.

Додатковими пільгами наділені окремі категорії сімей:

незаможні, тобто в яких дохід на одну людину нижче прожиткового мінімуму;

багатодітні, де є 3 і більше неповнолітні дитини;

матері-одиначки, у дитини якої в метриці графа "батько" пустує.

5. Компенсація плати за дитсадок

Багатодітні та малозабезпечені сім'ї має право розраховувати на щомісячну часткову компенсацію владою плати за дитсадок у розмірі:

20% — на 1 малюка;

50% — на 2 дитини;

70% — на 3 і більше.

Сім'ї, що мають дітей з інвалідністю, сиріт і без батьків, зовсім звільняють від справляння плати за перебування в дошкільному закладі.

6. Житлові субсидії

Якщо витрати на ЖКГ перевершують 22% від дохідної частини бюджету незаможної сім'ї, то вона може скористатися субсидіями. Субсидії розраховуються кожний місяць на основі конкретних відомостей про квартплаті та комунальних послугах і надаються строком на півроку.

7. Соціальна стипендія

Малозабезпечені сім'ї, в яких є студент, має право розраховувати на соціальну стипендію, яка виплачується поряд з академічною. Якщо студент очного відділення отримує:

середню профосвіту, то до виплати йому належить не менше 250 грн.;

вища профосвіту — не менше 700 грн.

8. Допомога на третю дитину

Народження третьої дитини тягне виплату фінансової допомоги аж до досягнення нею 3 років. Розмір допомоги залежить від регіону проживання.

9. Безкоштовний ділянку

Багатодітним родинам відводиться земельна ділянка для ІЖС площею від 6 до 10 соток на безоплатній основі в обхід торгів. Цим правом можна скористатися тільки один раз.

Якщо ж адміністрація регіону не має можливості задовольнити клопотання про наділення земельним наділом, вона зобов'язана альтернативними заходами вирішити проблеми по проживанню небагатій сім'ї.

10. Поліпшення житлових умов

Багатодітним сім'ям, які перебувають у черзі за житлом, надаються соціальні виплати. Вони спрямовуються на потреби:

придбання житлових приміщень;

пайова участь;

ІЖС;

внесення початкового внеску;

сплату іпотеки.

Такі черговики в пріоритетному порядку забезпечуються житлом.

11. Відшкодування трудового стажу

Тривалий догляд за дітьми не дає багатодітній матері набрати мінімальний стаж, достатній для пенсії за віком, адже за цей час пенсійні відрахування ніхто не виробляє.

Тому держава з 2014 року зараховує декретні відпустки у страховий стаж матері.

12. Трудові привілеї

Керівник підприємства не має права відмовляти одинокої матері роботі, посилаючись на наявність дітей. Вона може працювати неповний робочий день, поки дитині не виповниться 14 років.

Якщо на утриманні матері-одиначки знаходяться малолітнє дитя або дитина-інвалід, який не досяг 18 років, то трудовий договір з нею за ініціативою роботодавця — не розривається, за винятком серйозних об'єктивних причин.

13. Достроковий вихід на пенсію

Багатодітна мати йде на пенсію в 50 років, якщо відповідає таким умовам:

народила 5 і більше дітей і виховала їх до 8 років;

має 15-річний страховий стаж.

14. Інші пільги

Багатодітні родини можуть користуватися наступними перевагами:

30% знижкою на комунальні послуги;

безкоштовними лікарськими засобами для дітей до 6 років;

безкоштовним проїздом для школярів межах міста;

першочерговим прийомом в дитсадок;

безкоштовним харчуванням учнів шкіл та студентів і т. д.

При бажанні створити КГ або малі форми підприємництва для них передбачені знижені податкові та орендні ставки на землю або повне звільнення від їх сплати, безвідсоткові позики, пільгові позики.

Крім федеральної підтримки, існує і регіональна соціальна допомога. Кожна область на постійній основі проявляє турботу про сім'ї з дітьми у тих чи інших сферах життя.

Отримати детальну інформацію про конкретні заходи, що реалізуються у вашому регіоні, ви можете в територіальному відділі соцзахисту.

Задовольнити інтерес користувачів завжди зможуть консультанти сайту, які розкажуть, як здійснюється соціальний захист сім'ї, які документи потрібно для цього зібрати і куди треба звертатися.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!