В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Для підняття престижу військової служби держава вживає різних заходів на федеральному і регіональному рівнях, у тому числі в частині оподаткування. Про те, які встановлені податкові пільги для ветеранів корисно буде знати тим, у кого наближається пенсійний вік, і молодим людям, хто тільки мріє віддати життя службі Батьківщині.

Отримати пільги військовим пенсіонерам можна, лише написавши відповідну заяву у фіскальний орган. В автоматичному режимі податкові преференції не надаються.

ПІЛЬГИ ВІЙСЬКОВИМ ПЕНСІОНЕРАМ: 6 ЗАПИТАНЬ ДО ПОДАТКОВОГО ЮРИСТА

1. З прибуткового податку

Які пільги передбачені по ПДФО? Військовими пенсіонерами не сплачується прибутковий податок з таких надходжень:

пенсії;

компенсації, призначеної для придбання лікарських засобів, виписуються лікарем;

матеріальної допомоги, яку видають роботодавці, якщо пенсіонер працевлаштований;

доходів за страховим договором, що укладається в добровільному порядку;

доходів з накопичувальної системи, спрямованих на вирішення житлових питань;

житла, наданого військовослужбовцю на безоплатній основі;

фінансової допомоги та подарунків сумою до 10 тис. руб. (цей пункт відноситься до ветеранам, інвалідам ВВВ та в'язням концтаборів).

Щоб скористатися податковими преференціями, зверніться до фіскальну службу за місцем проживання. Заповніть типовий бланк заяви і додайте копію пенсійного посвідчення. Якщо в силу фізичної немочі чи інших об'єктивних обставин ви не можете особисто звернутися в податковий орган, скористайтеся послугами представника.

2. По податковому відрахуванню

Державою надаються пільги військовим пенсіонерам у вигляді податкового вирахування. Що він собою являє? Говорячи простими словами, це часткове повернення податку, раніше сплаченого в бюджет.

Для ветеранів військової служби застосовуються відрахування:

У розмірі 1 тис. грн., якщо вони учасники — ліквідатори ЧАЕС або були задіяні у спорудженні укриттів або стали інвалідами при захисті Батьківщини.

В розмірі 100 грн., якщо вони служили в рядах СА та інших аналогічних структурах, або брали участь при захисті Радянського Союзу.

Повернення сум з федерального бюджету здійснюється один раз протягом податкового періоду.

3. З майнового податкового вирахування

Ця преференція діє відносно працевлаштованих пенсіонерів і ветеранів військової служби, знайшли свій статус не пізніше 3 років. У чому вона виражається? Наведемо простий приклад. Якщо ви стали власником житла, то після оформлення права власності в Укрреестре можете повернути частину коштів, витрачених на покупку або будівництво об'єкта.

Зазначена норма діє для військових пенсіонерів при:

купівлі-продажу або зведенні житла;

оплату банківського винагороди за позикою, витраченого на поліпшення житлових умов.

При цьому ІНВ охоплює всі види витрат, які поніс військовий пенсіонер при реалізації вищеназваних цілей:

розробка проекту та кошторису;

придбання будматеріалів;

закуп підрядних послуг;

підключення до централізованих комунікацій.

У застосуванні ІНВ існують певні умови:

для ветеранів військової служби пільга застосовується 1 раз в житті;

сума повернення не перевищує 1 млн. руб. Обмеження не стосується виплат по банківському винагороди.

Щоб підтвердити понесені витрати зберігайте договори, чеки, квитанції та інші підтвердні папери.

4. По земельному податку

Цей податок належить до місцевих і пільга за нього надається регіональними властями. Відповідно, розміри преференцій в різних частинах країни різняться.

Військовим пенсіонерам, набули свій статус до 2015 року, податок на землю і майно повертається в повному обсязі.

5. По транспортному податку

Транспортний податок зарахований до регіональних і його розміри залежать від рішення місцевої адміністрації. Приміром, пітерські військові пенсіонери не сплачують податок за 1 транспорт, якщо він володіє потужністю не більш 150 л. с. і випущений вітчизняним автопромом до 1991 року, або є плавзасобом потужністю не понад 30 л. с. Але скористатися цим правом можуть інваліди та ветерани, які брали участь у військових діях.

Дізнатися про те, які преференції є для військових пенсіонерів в проживаемом регіоні, ви можете в місцевій адміністрації.

6. По державному миту

Коли може знадобитися ця пільга? Якщо ви не згодні з діями пенсійних фондів, уповноважених органів, відповідальних за соціальне забезпечення військових, можете вдатися до судового оскарження.

В цьому випадку не доведеться витрачатися на державне мито за розгляд справи суддею, досить підтвердити свій статус пенсійним посвідченням.

Фіскали не оформляють вирахування? Куди звернутися, якщо змушують платити податок? Не можете зібрати потрібні папери? Зателефонуйте або напишіть онлайн консультантів ресурсу і вони завжди допоможуть.

Ви подолаєте будь-які перешкоди, озброївшись правовими знаннями і проявивши наполегливість і терпіння.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!