В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Прострочили поставку товару? Не повернули вчасно гроші? Як компенсувати збитки? Справі допоможе стягнення договірної неустойки як міри виконання зобов'язань. Детальніше про це розкажуть фахівці порталу.

ПОНЯТТЯ СТЯГНЕННЯ

При порушенні однією стороною обумовлених зобов'язань вона сплачує іншій встановлені договором грошові кошти, звані неустойкою (пенею, штрафів). Встановлюється неустойка у відсотках або у твердій сумі.

Пункт про неустойку фіксується в письмовому вигляді, інакше застосувати його до винуватця не вдасться. Правильно сформульоване умова стимулює сторони належним чином виконувати договір і служить запобіжним заходом.

СТЯГНЕННЯ НЕУСТОЙКИ ЗА ДОГОВОРОМ: 5 ПИТАНЬ ДО ЮРИСТА

1. Як правильно робити розрахунок?

Як стягнути з винуватця неустойку?

Першим ділом розраховуєте її суму. Зазвичай порушення договору виражається в затримці оплати чи товару. Тут можливі два варіанти:

Безперервне нарахування за кожний день прострочення. Така неустойка називається пенею.

Одноразова виплата, яка називається штрафом.

Пеня встановлюється у зобов'язаннях, де важливий термін виконання. Так, наприклад, якщо неустойка складає 0,05% від простроченої оплати чи товару, то за 25 днів прострочення при сумі 3 тис. грн. пеня буде дорівнювати 50 грн.

Штраф застосовується, якщо необхідний сам факт виконання договору. Якщо він встановлений в розмірі 10% від простроченої поставки, то при сумі 3 тис. грн. штраф буде дорівнює 400. грн.

Вибір принципу нарахування санкцій залишається за вами.

2. Зниження розміру штрафних виплат

Чи можна знизити пеню або штраф? Готуючи позов про стягнення неустойки і сплачуючи державне мито, пам'ятайте, що суд може зменшити неустойку. Для цього потрібно:

заява боржника;

докази того, що кредитор необґрунтовано збагатитися за рахунок неустойки. Тобто, нараховуючи винуватцю необґрунтовано величезну пеню, не варто сподіватися стягнути її в повному обсязі.

Укладаючи угоду, встановлюйте реальні і виконувані ставки пені (штрафу) і максимально чітко описати порядок нарахування.

3. Терміни дії

За який період і коли стягується санкція? Формулюючи претензію або заява про стягнення суми неустойки, вказуйте у вимозі термін до моменту фактичного виконання основного зобов'язання, так як неустойка відноситься до додаткового зобов'язання. Не обмежуйтеся конкретною датою. Таким чином, ви шукайте максимальну суму.

Поки існує основне зобов'язання не виконано, можна пред'являти санкції до сплати, але не перевищуючи, за загальним правилом, трирічний строк стягнення.

4. Відмінності неустойки від відсотків

Можливо претендувати на стягнення неустойки і відсотків? Деякими договорами, понад договірної неустойки, передбачається сплата відсотків за порушення зобов'язань.

Це називається подвійною відповідальністю і судді відмовляють у задоволенні таких вимог. Тому стягнути одночасно пеню (штраф) і винагорода ⏤ не вийде, доведеться вибирати один вид відповідальності боржника.

5. Порядок стягнення неустойки

Який порядок? Санкції стягуються:

у досудовому порядку;

в судовому порядку.

Алгоритм досудового врегулювання:

Підготуйте розрахунок неустойки.

Направте боржнику письмову претензію про добровільну сплату пені (штрафу) із зазначенням строку виплати та розрахунок. Вручіть кореспонденцію під розпис.

Якщо грошові кошти не надійшли в призначений термін, готуйте матеріали для звернення до суду.

Алгоритм судового врегулювання:

Складіть позовну заяву про стягнення неустойки за договором і прикладіть всю документацію. По суті, пункти, вміщені в досудової претензії, переносяться в позов, тільки розкриваються докладніше.

Зазвичай вимоги по пені (штрафу) оформляють одночасно з основним зобов'язанням, але можна подати позов про неустойку окремо.

Оплатіть державне мито. Розмір державного мита визначається сумою позову, в свою чергу, яка впливає на підсудність. Позов на суму до 25 тис. грн розглядається світовим суддею, понад - районним судом.

Направте позов в суд за місцем проживання боржника.

Обов'язково прийміть участь у процесі.

По закінченні судового розгляду направляєте судове рішення пристава, який після порушення виконавчого виробництва примусово стягне штрафні санкції.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!