В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Не віддають борг по розписці? Як повернути борг по розписці з фізичної особи? Скориставшись консультаціями на порталі ви зможете самостійно скласти позовну заяву про стягнення боргу за розпискою в повному обсязі, ще й з відсотками.

ЯК СТЯГНУТИ БОРГ ПО РОЗПИСЦІ З ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ?

Чи завжди можливо повернути гроші? Закон допускає стягнення боргу, виданого за власноруч написаної боржником розписці, вона зобов'язана містити:

Ф. В. О., паспортні дані, місця реєстрації та фактичного проживання сторін. Це дозволить точно ідентифікувати боржника, не плутаючи його з іншими.

Дата і місце складання розписки. Від цього залежить термін позовної давності.

Суму виданого боргу (цифрами та прописом).

Підтвердження отримання грошей боржником із зазначенням дати, часу і місця. Тільки факт видачі грошей породжує обов'язок їх повернути.

Термін повернення грошей.

Мета видачі суми боргу, тобто в борг. Формулювання типу "на розвиток бізнесу", "на купівлю обладнання" суд тлумачить як внесення інвестицій, не підлягають поверненню.

Підписи сторін, які виробляються особисто і в присутності один одного.

Завіряти розписку у нотаріуса не обов'язково, оформляйте її у письмовому вигляді.

ЯК СТЯГНУТИ БОРГ ПО РОЗПИСЦІ З ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ: 4 ВІДПОВІДІ ЮРИСТІВ

1. Підготовка позовної заяви про стягнення боргу по розписці

Що робити, якщо переговори з боржником не увінчалися успіхом? Залишається примусовий спосіб вирішення проблеми - повернення боргу через суд.

Досудова процедура при розписці - не потрібно, тоді почніть складання позову.

Обов'язкові пункти позовної заяви:

Найменування позикодавця і боржника.

Умови видачі боргу. Тут дублюєте текст розписки.

Термін повернення грошей.

Відсотки за прострочення. Якщо відсотки за користування грошима не обговорювалися, скористайтесь ставкою рефінансування Банку України, компенсуючи вимушене очікування.

Вимога про стягнення конкретної суми заборгованості та відсотків, що набігли.

Готове позовна заява про стягнення боргу за розпискою (зразок 2016) доповнюється додатком, куди входять розписка, розрахунок відсотків, квитанція про сплату держмита.

2. Оплата держмита

За розгляд судом справи - сплачується держмито, що розраховується від позовної суми. Від неї залежить і підсудність, тобто, конкретний судовий орган, куди здається позов.

Важливо сплатити потрібну суму в повному обсязі, інакше в судовому розгляді буде відмовлено.

Наступним кроком буде подання позову до суду.

3. Судовий розгляд

Як правильно вести себе на процесі? Стягнення боргу за розпискою з фізичної особи починається з виклику сторін, які повідомляють інформацію по справі, дають показання і представляють докази в обґрунтування позиції.

Розглянемо основні аргументи, до яких може вдатися боржник:

Практика показує, що першим ділом він прагне довести недійсність розписки. Якщо вона відповідає зазначеним вище умовам, то не переживайте, спростувати розписку не вдасться.

Інша справа, якщо підписав розписку боржник був недієздатним. Якщо доведете, що угода була укладена до настання недієздатності, то відповідальність ляже на опікунів.

Коли розписка передбачає нарахування відсотків за прострочення суми боргу, ставки не повинні бути значними. В іншому випадку, угода визнається кабальної, грошей не побачите.

Не зволікайте з поданням позовної заяви. Якщо мине три роки, боржник заявить про це, суд відмовить у стягненні боргу через минования терміну давності.

Коли на руках кредитора копія розписки, шанси нульові. Тому принципово важливо тримати при собі оригінал документа. Не передавайте боржника, який може її знищити.

Залучіть свідків факту позики. Це стане додатковим аргументом на вашу користь.

4. Послуги юриста

Хто допоможе повернути борг по розписці з фізичної особи? Як ви встигли переконатися, стягнути заборгованість, видану за однією розписці, незважаючи на легкість, досить важко. Тут багато "підводних каменів", про які можна оступитися. Довірте цю справу професіоналу.

Звертайтеся на сайт з питанням про повернення грошей за розпискою і отримаєте вичерпну інформацію по заданому питанню. Платні консультації дають більше інформації.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!