В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

В різних життєвих випадках трапляються проблемні ситуації щодо поділу майна. Мирно живуть під одним дахом люди раптом думають про виділення частки в квартирі. Розібратися в тонкощах і правових нюанси цього питання важко, тому громадянам без відповідної освіти і досвіду необхідна юридична консультація.

ТОП 5 ПИТАНЬ ЮРИСТАМ ПО ЖИТЛОВОМУ ПРАВУ

Часткова власність відмінна від спільної. У першому випадку частки у праві власності визначені, а в другому – ні. Щодо часток у спільній власності – вони передбачені для подружжя, учасників фермерських господарств та садових кооперативів. Для решти існує порядок часткової власності.

Щоб у майбутньому не виникло конфліктів і спірних ситуацій, рекомендуємо звертатися до спеціалістів у сфері житлового права, які проконсультують з усіх питань щодо квартирних часток. Найчастіше до юристів звертаються, щоб прояснити наступне.

1.Що таке виділення частки?

Це розділ житла між співвласниками шляхом визначення і виділення часток після з'ясування їх прав. Якщо інше не передбачено угодою співвласників або законодавством, вони вважаються рівними. Спільну часткову власність ділять за угодою учасників, що мають право вимагати виділення своєї частки. Якщо угоди досягти неможливо, учасники вирішують питання в суді (її виділяють в натурі або виплачують вартість).

Документи для укладення угоди необхідні як для всіх угод щодо житла (план БТІ тощо)

2. Яка частина належить чоловікові?

Нажите під час офіційного шлюбу майно в рівних частках належить чоловікові та дружині незалежно від оформлення (виняток – шлюбний контракт). Якщо хтось із подружжя переживе іншого, частину його майна не буде входити в спадкову масу.

3. Виділення частки в квартирі неповнолітньому

В даному випадку необхідно:

укладення угоди;

дарування частки особі, яка не досягла повноліття шляхом укладення договору з ним (договір підписує його батьків або законний представник);

виділення частки в квартирі неповнолітньому шляхом переходу прав власності (реєстрація в Укрреестре).

4. Виділення частки в приватизованій квартирі

Для цього існує два способи: виділ в процентному співвідношенні і в натурі. Кожен власник, зафіксований у приватизаційній документації, має право претендувати на частину житла. Виділення частини квартири провадиться в судовому порядку.

Виділення частки в приватизованій квартирі можливо лише тоді в натурі, коли площа житла дозволить кожному з пайових співвласників мати кімнату з окремим входом і пр. Така можливість визначається проведенням особливої процедури уповноваженою комісією, згідно з рішенням якої суд винесе рішення. Якщо параметри квартири не дозволяють такого виділу, кожному привласнюють частину у відсотках.

5. Як продати частку нерухомості

При небажанні співвласників продавати їх частина, використовують такі схеми оформлення:

Договір, що маскує купівлю-продаж (дарування частки).

Дарування частини частки з договором купівлі-продажу залишку (у власника буде перевага при викупі).

Заставна схема – підписання гарантує продає суму продажу договору позики (частка закладається в його забезпечення). Вона передається заставодержателю у власність після того, як угода зареєстрована, а заставу анульовано.

Ці труднощі зумовлені більшою вигодою нерозділеного квартири при продажу, ніж виділення часток з продажем їх окремо. Але зазвичай власник іншій частині не бажає продавати її чи викупити за ринковою вартістю, старанно занижуючи ціну.

НАВІЩО ПОТРІБНА ПОПЕРЕДНЯ КОНСУЛЬТАЦІЯ

Неправильне складання позовної заяви призводить до програшу в суді, а грамотно скласти позов щодо виділення частки в квартирі самостійно – непросте завдання.

Судові витрати бувають більше можливого відшкодування, і тоді судовий процес перетворюється в нераціональну витрату часу й коштів.

Потрібна правова оцінка обставин в комплексі – проблема може бути вирішена без залучення судової інстанції.

Співробітники сайту допоможуть вам прийти до правильного рішення і нададуть юридичну допомогу.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!