В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Підсумки Українського HR Саміту по Управлінню персоналомОбговорити актуальні питання сфери HR. Висловити думку з приводу спірних моментів практики управління персоналом. Отримати зворотній зв'язок від генеральних директорів провідних компаній України. Поповнити базу професійних контактів і заряд енергії для прийняття управлінських рішень. Ось неповний перелік завдань, реалізованих на заході «Український HR Саміт 2011», яке відбулося 21 квітня в столичному бізнес-центрі «Парус». Організатором проекту виступила компанія Alex Polin International.

Бадьорий настрій на день задали спікери ранкової сесії. Наталія Стрєлкова, директор з персоналу «Метінвест Холдинг», присвятила свій виступ темі «Як побудувати систему управління персоналом?», Зазначивши: порядок впровадження різних HR-систем повинен враховувати динаміку взаємин з керівником служби HR як з новим членом команди. Саме недостатня увага до цього аспекту часто призводить до невдач впровадження струнких і методологічно правильних HR-систем. Наталія поділилася власними підходами до вирішення даних задач з учасниками.

Оксана Семенюк, директор людських ресурсів ЗАТ «Крафт Фудз Україна» (нові ринки Східної Європи та Центральної Азії), переконалася на практиці в силі мотиваційного питання: «Що б ви хотіли отримати за перевиконання плану?». Завдяки йому у співробітників природним чином формується впевненість в тому, що план буде виконаний. Більш того, вони орієнтовані на досягнення найвищих результатів.

«Крафт Фудз Україна» впродовж декількох років демонструє агресивні темпи зростання. Цікаво, наскільки чітко вибудувані відносини керівництва зі співробітниками. Вже з першого дня нові працівники знають свої цілі з розвитку. Український офіс компанії визнаний кращим в підготовці управлінців. Більше 150 чоловік з «Крафт Фудз Україна» набувають досвід роботи за кордоном. Цей факт викликав особливий інтерес аудиторії. Одна з учасниць саміту запитала: «Якщо відпускати співробітників працювати в інших країнах, не підуть вони назавжди?». На що Оксана зауважила: «Якщо починаєш кар'єру в міжнародній компанії, не можна обмежуватися однією країною. Ми не ставимо завдання повернути всіх в Україну. У нас інша ситуація: цінні кадри не хочуть приймати пропозиції їхати за кордон. Їм подобається працювати у нас, тому вони часто задають зустрічне питання про можливість працювати в Україні на підрозділ «Крафт Фудз» іншої країни ».

Тетяна Плюсніна, директор департаменту персоналу «Райффайзен Банк Аваль», поділилася уроками централізації функцій у великій організації. Хто залишається у виграші від централізації? Які функції не варто централізувати? Тетяна відкрито розповіла про вчинені помилки і про те, як вміло застосовувати досвід в кризових ситуаціях.

Олена Козлова, директор з персоналу «Укрсиббанк, BNP Paribas Group», торкнулася HR-питань у розрізі трьох областей: виробництво, рітейл, банківська сфера, привівши яскраві приклади з практики. Спікер надихнула учасників саміту приймати нестандартні рішення і знати практичну сторону бізнесу, в якому вони працюють.

«Лідерство: місія (не) здійсненна. Прибрати частку «не» чи залишити? »Задуматися над цим питанням запропонував Андрій Кривокоритов, президент Brain Source International. Спікер скоїв огляд основних підходів до визначення природи лідерства. Деякі з них він знайшов суперечливими. Експерт, зокрема, підкреслив: «Головний критерій оцінки лідерства - це його ефективність. Ми визначаємо, ефективний лідер чи ні, в залежності від того, чи досягла своїх цілей організація. Для різних цілей потрібні різні лідери. Одні - для економії та контролю, інші для прориву в технологіях або продажах. Набори універсальних лідерських якостей не працюють. У кожного лідера повинна бути своя «фішка» плюс наявність команди однодумців ».

При об'єднанні одна з компаній змінюється більше, але іншими стають обидві. Цим спостереженням поділилася Світлана Кишинського, директор з управління персоналом по Східній Європі «ОТІС». Спікер висловила своє бачення ролі HR в процесі злиття і поглинань, розповівши про те, як мінімізувати втрати ключових талантів, впроваджувати стратегію комунікацій з працівниками і які нові міжфункціональні зв'язку слід враховувати.

Євген Дєлов, директор по Україні кадрового холдингу АНКОР, запропонував огляд вітчизняного ринку праці. Спікер зазначив, що в Україні спостерігається зростання дефіциту кваліфікованого персоналу, при цьому пропозиції по зарплаті досягли докризового рівня, а в деяких випадках перевищили його. Експерт акцентував увагу колег на вирішенні виникаючих труднощів в підборі персоналу шляхом реорганізації бізнес-процесу, розширення кола пошуку і пр.

Зміни або розвиток в HR-діяльності? Які наслідки застосування технологій до тонких гранях сфери HR? На ці та багато інших питань відповів Андрій Теслін, експерт в області управління організаційними змінами та впровадження інновацій, професор кафедри методології і дидактики бізнес-освіти Міжнародного інституту менеджменту ЛІНК (Росія). Експерт упевнений, що краще не міняти, а розвивати. Тому він пропонує переходити від тренінгів до проблемного навчання і влаштовувати т. н. екстрим-сесії.

Олександр Карпов, директор з персоналу заводу LG Electronics RUS, говорив про інноваційний HR як основі для бізнес-лідерства. Спікер переконаний, що ключове місце тут займає довіру. Зокрема, експерт розповів про стипендіальної про грамі LG для залучення талантів, програмах заохочення кращих співробітників і про соціальний пакет працівників. Примітно, що під час кризи в LG не скоротили жодної людини. Співробітники заводу мають не тільки умови для праці, але і для відпочинку. На заводі є музична студія, регулярно проводяться спортивні заходи. А до останнього дня народження LG був виданий збірник віршів працівників. Всебічно розвиток співробітників сприяє гармонійному збереженню work / life балансу.

Андрій Золотухін, керуючий директор, і його колега Дмитро Зозуля, директор з продажу КУА «Драгон Есет Менеджмент», виступили з доповіддю «Недержавний пенсійний фонд - новий метод мотивації і стимулювання персоналу». Спікери перерахували переваги недержавного пенсійного фонду для роботодавця і працівника, а також навели приклади розрахунку накопичень.

Олена Єфремова, директор з персоналу «Хенкель» в Україні, запропонувала учасникам саміту розглянути аспекти корпоративної культури, а також виявила її зв'язок із системою мотивації компанії. Олена привела безліч практичних прикладів, виходячи з 14-річного досвіду роботи в сфері HR в міжнародних компаніях. Зокрема, експерт детально розглянула питання матеріальної і нематеріальної мотивації.

Володимир Хіманич, директор з персоналу Microsoft RUS (Росія), говорив про лідерство. Він торкнувся гострого питання розвитку лідерських якостей управлінців. Ключові моменти доповіді підкріплювалися практичними прикладами, ілюструвалися досягнутими результатами. Експерт наочно продемонстрував процес оцінки потенціалу співробітників своєї компанії.

Якщо зірки запалюють, значить, це комусь потрібно. Про управління талантами йшлося у виступі Інни Косоріга, директора з персоналу ВАТ «ІНТЕРПАЙП НТЗ». Стратегічна мета компанії - забезпечити наявність талановитих співробітників на стратегічних посадах. Як цього добитися? В організації Інни дану проблему вирішили шляхом розробки освітніх програм з урахуванням потреб бізнесу. На розвиток талантів спрямований цілий ряд комплексних освітніх проектів, які охоплюють різні категорії персоналу («Школа майстрів», «Базовий курс майстра», «Школа менеджменту», «Кадровий резерв» та ін.)

Ганна Підгірна, директор з персоналу «Майкрософт Україна», запропонувала колегам подискутувати про управління корпоративною репутацією. Говорячи про імідж і репутацію, Ганна привела прекрасне порівняння: «Імідж - це миттєве фото. Репутація - це фотоальбом, який поповнюється з часом ». Однак на запитання, звернене до учасників - «Чи є у вашій компанії людина, яка відповідає за управління репутацією?» - Позитивно відповіли всі. Спікер підкреслила, що часто в організації є фахівці, що відповідають за розвиток бренду, і рідко - за керування репутацією, проте бренд - це тільки частина картини. Ганна розглянула всі складові репутації компанії, а також проінформувала про те, які метрики дозволяють її виміряти.

Спікери СЕО-сесії: Володимир Лавренчук, Дмитро Шимків та Олександр Федченко

Найдинамічнішою і надихає частиною заходу стала CEO-сесія. Її модератором виступила Наталія Тіморіна, директор з персоналу «МакДональдз Юкрейн Лтд.», Спікерами - Володимир Лавренчук, голова правління «Райффайзен Банк Аваль», Дмитро Шимків, генеральний директор «Майкрософт Україна», Олександр Федченко, президент «Інком». Якими основними якостями, на думку керівників великих бізнесів, повинен володіти фахівець HR? Дмитро Шимків виділив наступні: любов до людей, чесність, здатність бути адвокатом співробітників. Як вважає Олександр Федченко, HR повинен захищати тільки талановитих працівників, які прагнуть отримати хороший результат. Володимир Лавренчук дотримується точки зору, що найсильнішою стороною HR є бачення. Також фахівець повинен бути добре поінформований про події компанії, відрізнятися твердістю характеру, витримкою і наполегливістю.

За інформацією

організаторів


Получите за 15 минут консультацию юриста!