В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Аутсорсинг або аутстаффінг?Перш ніж приступити до відповіді на поставлене питання, спробуємо, як зазвичай, для початку розібратися з термінологією.

«Outsourcing» в прямому, підрядковий переклад з англійської означає «отримання ресурсів ззовні». До аутсорсингу вдаються компанії, яким з тих чи інших причин невигідно (незручно) тримати у себе той чи інший ресурс - актив (наприклад, оренда і лізинг), співробітника (наприклад, аутсорсинг персоналу), функцію (аутсорсинг HR-процесів).

Два останніх випадки з трьох перерахованих мають пряме відношення до теми цієї замітки. Розглянемо їх по порядку, а заодно і розберемося, з чим їх їдять і чим вони відрізняються один від одного.

Аутсорсинг персоналу - це надання тимчасових співробітників. Інша назва - лізинг персоналу. Аутсорсинг часто плутають з аутстаффінгу (висновком персоналу за штат). Це велика помилка, оскільки сплутати їх вельми складно: при аутсорсингу у вас в компанії тимчасово працюють чужі співробітники (надані провайдером), а при аутстаффінгу - постійно трудяться свої (просто числяться вони в провайдера). Інакше кажучи, при залученні тимчасових співробітників мова йде саме про аутсорсинг персоналу, а ось аутстаффінг, навпаки, - в чистому вигляді аутсорсинг HR-функцій. Провайдер переводить ваших працівників до себе, здійснює кадрове адміністрування, проводить нарахування та виплату зарплат - іншими словами, при аутстаффінгу замовник передає виконавцю ведення деяких бізнес-процесів.

Які ще HR-процеси можливо віддати на сторону? Та які завгодно! Можна віддати підбір персоналу рекрутинговій агенції. Можна віддати навчання персоналу тренінгової компанії. Можна віддати юридичний супровід трудових відносин юридичній фірмі. І тому подібне.

Навіщо компанії так роблять? Іноді це дешевше. Іноді - дорожче, але зручніше. Погодьтеся, за зручність потрібно платити. Іноді - дорожче, але швидше. Погодьтеся, за швидкість теж необхідно платити. Іноді - дорожче, але безпечніше. За додаткову захист також треба платити ...

Залишається лише повернутися до питання, винесеного в заголовок замітки. І уточнити його: так що ж краще - аутсорсинг або аутстаффінг?

Звичайно, звичайно, універсальної відповіді на це питання немає - у кожної компанії своя ситуація і свої обставини.

У мене, однак, є власний відповідь на це питання. Якщо я керівник, мені потрібні мої співробітники, моя команда - і мені не дуже важливі деталі їх оформлення. Про деталі ми з ними завжди домовимося, ми довіряємо один одному. Вони зі мною на довгий, дуже довгий термін.

А ось із співробітником тимчасовим мені домовлятися особливо і не про що. Він зі мною на кілька днів (тижнів, місяців) - це занадто малий проміжок часу, щоб виникло взаємна довіра ...

Микола Осейко,

керуючий партнер

HR Center


Получите за 15 минут консультацию юриста!