В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Дослідження «Лідерство та інновації»Дане дослідження було проведено консалтинговою компанією RosExpert (інтерв'ю з 30 топ-менеджерами міжнародних і російських компаній) і доповнено експертизою компанії Korn / Ferry International, лідера міжнародного ринку комплексних послуг в області управління людським капіталом і стратегічного партнера RosExpert.

Чи повинен керівник сам бути інноватором (як Стів Джобс (Apple), Джефф Безос (Amazon), П'єр Омідьяр (e-Bay), Алан Лафлі (P & G))? На жаль, володарів такого рідкісного дару - одиниці. Експерти визнають, що інноваційність - одна з найбільш важко розвиваються компетенцій. «Навчитися творчості» можна, проте це довгий і не завжди успішний шлях. Більшість респондентів вважає, що глава компанії може і не бути генератором ідей, проте він повинен виступати їх спонсором і натхненником. Опитані схильні розглядати лідера скоріше як організатора нововведень, завдання якого - налагодити взаємодію всіх учасників інноваційного процесу, сформувати корпоративну культуру, завдяки якій інновації будуть можливі на всіх «поверхах» - від рядового персоналу до вищого керівництва.

Згідно з результатами дослідження, інноваційний лідер: відкритий до несподіваних ідей, діалогу (з бізнес-партнерами, з підлеглими на всіх рівнях); ставить перед собою грандіозні цілі і не боїться мріяти; вірить в себе, визнає свої помилки, спокійно ставиться до промахів співробітників і дістає користь із поразок (у дусі компанії Google, що живе під девізом «Святкуй невдачі») і т. д.

Чи керований інноваційний процес? Учасники дослідження визначили чотири важливих стартових умови: висококваліфіковані кадри; прецеденти винагороди за ідеї; канали просування ідей (вертикальні / горизонтальні); механізм оцінки доцільності інновацій. Управління інноваціями має бути планомірним, його необхідно вмонтувати в бізнес-модель і зробити частиною корпоративної культури компанії. У книзі «Breaking Away: how great leaders create innovation that drives sustainable growth - and why others fail» експерти Korn / Ferry International стверджують, що інновації - безперервний каскадний процес, який в залежності від масштабу нововведень має чотири рівні: трансформаційний, категоріальний, ринковий , операційний. Їм відповідають чотири типи інноваційного лідера.

1. Трансформаційний. Володіє широким кругозором, сильною інтуїцією, незалежним характером. Винахідник, їм рухають неприборкане цікавість і пристрасть до відкриттів. Гаряче вірить в перемогу своєї ідеї, не боїться тимчасових поразок. Ідеальна бізнес-модель: орієнтована на відкриття.

2. Категоріальний. Креативний, на льоту схоплює тренди, керується здоровим глуздом і бізнес-логікою, володіє чудовими навичками взаємодії і впливу, здатний брати на себе відповідальність і приймати ризики. Основні мотиватори: прагнення до успіху, пошук нових можливостей, бажання розвивати персонал, перемагати разом з командою. Ідеальна бізнес-модель: стратегічна; орієнтована на ринок.

3. Ринковий. Лідер цього типу необхідний компанії, коли вона впроваджує нову продуктову лінійку або перезапускає марку. Його сильна сторона - управління проектами, він піклується про точність і злагодженості бізнес-процесів, уважний до деталей, вміє прораховувати вигоду, хороший керівник, здатний надихати людей на працю. Основні мотиватори - бажання стати першим, заслужити схвалення вищестоящих, домогтися успіху для своєї компанії, відчути себе частиною команди. Ідеальна бізнес-модель: чітко вибудована, орієнтована на конкретні фінансові показники.

4. Операційний. Такі люди уважні до деталей, організовані, уникають ризику і не люблять змін. Основні мотиватори: можливість структурувати, створити систему з хаосу, досягти середніх, але видимих ??цілей, визнання і заохочення з боку вищестоящих, почуття причетності до колективу / команді. Ідеальна бізнес-модель: орієнтована на тактичну перемогу.


Получите за 15 минут консультацию юриста!