В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Дослідження «Кращі Роботодавці в Україні - 2011»Розмаїття думок з питання про залученість, яке можна було побачити на сторінках попереднього випуску журналу, доводить неослабний інтерес колег до даної теми. І не випадково - адже залучені співробітники та керівники, що працюють на благо компанії, - це як міцний і добре відпочив організм: немає нічого, що могло б перешкодити їм звернути гори ... Інтерес до теми залученості високий ще й тому, що залученість співробітників - одне з тих питань, який може стати аргументом в діалозі між HR-керівником і першою особою компанії, оскільки залученість піддається вимірюванню за допомогою цілком надійного (в хороших руках) інструменту - HR - дослідження.

Про Дослідження «Найкращий роботодавець»

У нашій країні щорічно проводиться Дослідження залученості й задоволеності співробітників в рамках проекту «Кращі Роботодавці», в якому може взяти участь будь-яка організація. В основі Дослідження лежить методологія однієї з провідних консалтингових компаній світу - Aon Hewitt. Інтриги цьому в основі своїй дослідницькому проекту додає рейтингова складова: після аналізу думок співробітників усіх компаній-учасниць дослідники щорічно складають список Кращих Роботодавців в Україні. Непорушні принципи: конфіденційність участі компанії, добровільна участь в опитуванні співробітників, анонімність. Слід зазначити, що до цього дня проект «Кращі Роботодавці» - це наймасштабніше дослідження залученості й задоволеності в нашій країні. У 2011 р. Дослідження в Україні відзначає свій п'ятирічний ювілей.

Як проходило Дослідження в 2011 р.

18343 співробітника і менеджера середньої ланки, а також 274 топ-менеджера взяли участь в опитуванні думок у своїх компаніях в рамках проекту «Кращі Роботодавці в Україні». Це були співробітники 41 компанії-учасниці, де в цілому працює понад 35000 чоловік. Наведені вище цифри відображають щорічне зростання вибірки Дослідження. Серед 41 компанії-учасниці 35 організацій брали участь в рейтингу в двох офіційних категоріях: «Великі компанії» (Large Companies) і «Малі та середні компанії» (Small & Medium Sized Companies). Опитування думок відбувався з 24 травня по 15 вересня 2011

Результати - 2011. Динаміка 2010 - 2011

Зростання відзначено не тільки в кількості респондентів, що взяли участь в опитуванні. Середній рівень залученості в країні в 2011 р. виріс в порівнянні з 2010 р. на 5% і досяг 65% (див. рис. 1), що практично дорівнює докризової цифрі - в 2008 р. показник залученості в Україні становив 66% (см . рис. 2). Рівень залученості показує, що в 2011 р. в Україні близько 2/3 всіх працюючих співробітників прикладають додаткові зусилля для того, щоб домогтися успіху в своїй діяльності. Добровільне і щире прагнення сприяти успіху компанії, чим би людина не займався, - це і є залученість, яку ми вимірюємо в нашому Дослідженні.

65% - цифра, звичайно, вражаюча. Але середнє - є середнім, і слід визнати, що далеко не в кожній українській компанії число залучених співробітників так велике.

Саме тому ми можемо вітати Кращих Роботодавців (назви компаній представлені в таблиці) з їх досягненнями, оскільки середній рівень залученості в 10 компаніях, які стали кращими роботодавцями в країні за підсумками проекту 2011 р., сягає 86%, що на 6% вище аналогічного показника 2010 м. (80%). Ці результати відображають те, до чого слід прагнути, якщо компанія хоче стати бажаною для найкращих професіоналів у країні.

Таблиця. Кращі Роботодавці в Україні - 2011

Великі компанії

(Більше 250 співробітників)

1. McDonald's Ukraine Ltd

2. SoftServe Inc.

3. Terrasoft

4. Landkom International

5. Platinum Bank

Малі та середні компанії

(До 250 співробітників)

1. Nutricia Ukraine LLC

2. Microsoft Ukraine

3. rabota. ua

4. Wine Bureau Ltd (ТМ Good-Wine)

5. Maxus Ukraine

В середньому по Україні залученість 3247 менеджерів середньої ланки досягає досить високого значення - 70%. Залученість 13902 українських співробітників ненабагато нижче рівня залученості керівництва - 66%. Серед не вказали рівень своєї посади лише близько половини - 51% - це залучені співробітники та менеджери.

Зростання є, його не може не бути!

Зростання середнього рівня залученості в Україні (див. рис. 2) і фактичний повернення до докризових показників ми все-таки схильні віднести до позитивних результатів деякої стабілізації економічної ситуації в Україні в 2010 і 2011 рр..

Щоб переконатися в тому, що 5% зростання залученості між двома останніми циклами Дослідження не випадковий, ми проаналізували результати 18 компаній, що брали участь в нашому дослідженні в Україні як в 2010, так і в 2011 р. Ми відзначаємо поліпшення результатів постійних учасників Дослідження практично по всіма показниками (див. рис. 1). Тому не можна стверджувати, що зростання показників було досягнуто за рахунок залучення до Дослідженню якісно інших (в порівнянні з 2010 р.) учасників, це не так. Висновок: можна з упевненістю говорити про загальне поліпшення ситуації з залученості й задоволеності співробітників і в зазначених 18 компаніях (як групі), і в Україні в цілому.

«Спрага - ніщо. Імідж - все! »

Як у відомому рекламному слогані, в нашому швидко мінливому світі особливого значення набуває Employer Brand - імідж компанії як роботодавця. На рис. 3 видно, наскільки сильно відрізняються результати Кращих Роботодавців та групи інших компаній, що брали участь в проекті. Ці результати відображають реакцію співробітників на затвердження з опитувальника Дослідження - «Імідж моєї компанії як роботодавця відповідає моїм враженням від роботи тут». Так, в компаніях, які завдяки думкам своїх співробітників стали в цьому році Кращими Роботодавцями, працює на 25% більше тих, хто дає позитивну відповідь на це критично важливе питання. І це притому, що кращі компанії, як правило, докладають не менше зусиль, ніж всі інші, для того, щоб їхній зовнішній бренд роботодавця на ринку талантів виглядав дійсно привабливим.

Оцінка співробітників Кращих Роботодавців - підтвердження того, що в реальному житті важливий не тільки зовнішній блиск, але і внутрішній зміст, і потрібно все-таки «бути», а не тільки «здаватися» хорошим роботодавцем.

Що ж українські співробітники оцінили як найбільш відчутні переваги своїх компаній, вибираючи відповідь «Моя компанія краще, ніж інші компанії»? Працівників залучає в їх організації те, що вона «успішна, динамічна, зростаюча» - 70% респондентів вважають, що саме в цьому основне позитивне відмінність їх компанії від інших роботодавців. Не менш цінним і явною перевагою є «дружня позитивна атмосфера в компанії» для 67% українських респондентів. 66% респондентів вважають, що найбільшою перевагою їх компанії в порівнянні з іншими є її хороша «репутація як роботодавця». І, нарешті, близько 64% ??українських співробітників вибирають «надійне і стабільне місце роботи», згадуючи про переваги своєї компанії як роботодавця перед іншими можливими місцями роботи.

При цьому в лідери за кількістю негативних відповідей «Моя компанія гірше, ніж інші» в Україні в цьому році потрапляють такі аспекти, як «Приваблива оплата праці» - 14% респондентів впевнені, що їхня організація в цьому питанні гірше, ніж інші роботодавці, і «Розумний баланс роботи та особистого життя» - 12% співробітників вважають, що їхня компанія в цьому питанні гірше, ніж інші. 10% респондентів вважають, що їх організація ніяк не є «Роботодавцем, котрі виявляють турботу про співробітників», а 9% опитаних не вважають, що вони могли б з успіхом розвивати кар'єру в своїй компанії.

Сильні і слабкі сторони

Фактори «Оплата праці» та «Розвиток кар'єри» стали ахіллесовою п'ятою (слабкими сторонами, див. рис. 4) для більшості учасників Дослідження в Україні. Цими аспектами своєї робочої життя задоволені відповідно близько 40% і 42% всіх українських респондентів. У той же час очевидним є зростання порівняно з результатами минулого року за фактором «Оплата праці» (на 4%). А ось за фактором «Розвиток кар'єри» зростання відмічене чисто символічний - всього лише на 2%.

Сильні сторони у кожної компанії свої (їх перелік більш різноманітний), але в цілому по Україні це «Фізичні умови роботи» (рівень підтримки - 73%), «Лінійний менеджмент» (70%), «Колеги» (70%) і « Бренд роботодавця »(69%). З найбільш позитивних для України (і несподіваних) результатів цього року слід також відзначити чинник «Навчання та розвиток», адже зафіксовано 11% (!) Зростання рівня задоволеності українських співробітників: від показника 57% в 2010 р. до 68% в 2011 р.

Детальні результати Дослідження будуть опубліковані в

«Звіті про залученості в Україні - 2011»,

який буде підготовлений в кінці грудня цього року.

Анжеліка ШМІДТ,

партнер компанії HR Center,

керівник практики залученості


Получите за 15 минут консультацию юриста!