В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Підводні камені гнучкого графікаЯкі ризики та можливості несе компанію встановлення гнучкого робочого графіка? Що це - зручний інструмент управління ресурсами бізнесу та співробітників або, скоріше, навпаки?

Особливості національного тайм-менеджменту

Якщо говорити про загальну ситуацію і застосовності даного інструменту в українських компаніях, доводиться констатувати: на більшості підприємств він приречений на провал. Якщо у працівників не буде встановленого часу, коли всі вони повинні бути на робочому місці, в компанії загальмується, а в особливо важких випадках і зупиниться весь робочий процес. Далеко не всі організації мають у своєму розпорядженні взаємозамінними людьми - в українських офісах вони звичайно узкозаточенние, і коли одна ланка випадає з ланцюга, під загрозою опиняється успіх справи в цілому. У таких умовах складно уявити, як гнучкий графік може сприяти ефективній діяльності бізнесу. Якщо ж співробітник не пов'язаний у своїх функціях з колегами - працює самостійно - питання встановлення для нього гнучкого графіка, вважаю, більш простий: тут все залежить від керівництва компанії, того, наскільки воно впевнене в результативності такого кроку.

Вітчизняна практика показує, що співробітники, які працюють за встановленим графіком, більш організовані і продуктивні. Тому, навіть якщо ви дозволяєте варіювати робочі години, рекомендую не прибирати елемент спостереження - нехай люди самі вибирають, коли приходити на роботу і йти з неї, але при цьому заздалегідь складають власний графік приходів / відходів, який буде затверджуватися лінійним керівником (це, швидше , формальність, але вона дисциплінує). Тому в будь-якому випадку, навіть якщо графік роботи не строгий, необхідні певні обмеження / правила - чіткі установки, що можна, а чого не можна.

Панацея чи що? ..

Часто в компаніях складається така ситуація: співробітники зобов'язані відпрацювати з 9 до 18, при цьому за ними закріплений обсяг робіт, який потрібно виконати за день. А далі - хоч трава не рости: можна і в соцмережах посидіти, і в карти перекинутися ... Чи стане виходом введення гнучкого графіка? Щоб співробітники не займалися своїми справами на роботі, коли вільні - йшли додому, коли більш завантажені - залишалися в офісі. На мою думку, в цьому випадку потрібно приймати більш складні рішення. Наприклад, переглянути свою кадрову політику і бізнес-план - у компанії, співробітники якої можуть дозволити собі неробство, явно занадто багато персоналу. І, напевно, занадто багато грошей.

І знову мотивація

У будь-якому випадку наріжним каменем в оцінці перспектив запровадження гнучкого робочого графіка для співробітників залишається їх вмотивованість. Що ми отримаємо, якщо персонал не мотивований? Невже виправимо ситуацію і отримаємо подяку за турботу про баланс роботи / життя натомість? Підвищення продуктивності праці? Ой чи. Ми отримаємо зворотний ефект: почуття зниження контролю і багато-багато часу для відвідування співбесід в інших компаніях, щоб нарешті «полетіти». Так що піднімати питання впровадження гнучкого графіку варто тільки в тому випадку, якщо ми впевнені, що співробітники нас не підведуть. І не потрібно «заліковувати» нехороші корпоративні симптоми самими простими і доступними рішеннями - зрите в корінь.

Обов'язково звертайте увагу на те, хто просить про переведення на гнучкий графік (або кого ви збираєтеся переводити). Якщо очевидно, що цілі людини - ухилятися від завдань і проводити в офісі якомога менше часу, варто задуматися не тільки про те, чи потрібні йому зміни в режимі роботи, але і про те, чи потрібна йому робота у вашій компанії в принципі. Якщо ж людина розуміє, що, отримавши більше самостійності, зможе забезпечити баланс робочої і офісного життя або ж «вписатися» у власні біоритми, а як наслідок - стати більш ефективним, можна (навіть потрібно) піти йому назустріч (для початку хоча б у формі експерименту).

Висока мотивація може стати не причиною, а наслідком встановлення гнучкого графіка роботи. Цілком можливо розглянути питання перекладу продавця на гнучкий графік роботи за умови, що він досягне певного обсягу продажів. Чому б і ні? Для деяких людей зниження контролю і можливість бути більш динамічним - сильний стимул. Вони отримують задоволення від розуміння того, що є господарями свого часу, і при такому підході їм набагато легше йти назустріч і добиватися високих результатів. Підсумки їх роботи можуть набагато перевершувати поставлені компанією задачі. Але, повторюю, це застосовно у разі, коли людина відповідальна, розуміє, що від його роботи залежить і розмір заробітку, і здатний управляти собою.

А можливий і прямо протилежний результат: співробітник, якого перестають контролювати, втрачає продуктивність (цілеспрямовано або неусвідомлено). Не забирайте у таких людей можливість бути підконтрольними - їм це необхідно.

Шукай, кому вигідно

Якщо говорити про категорії співробітників, для яких гнучкий графік міг би стати раціональним рішенням, я б відзначила, наприклад, сейлз-менеджерів, які займаються «довгими» продажами, масштабними проектами. У них процес роботи і комунікацій з потенційними та наявними клієнтами настільки індивідуальний, делікатний і тонкий, що прив'язувати їх до офісу не завжди правильно. Адже зустрічі із замовником нерідко відбуваються пізніше закінчення робочого дня - музику замовляє той, хто платить. Або ж візьмемо фахівця з PR. Він цілком може проводити в офісі тільки частина часу - щоб спілкуватися з керівниками, з'ясовуючи їх бачення щодо різних аспектів діяльності компанії, координувати процес взаємодії зі ЗМІ. А от творчі завдання (писати статті, заповнювати блоги та сайти) виконувати з будь-якого місця, де йому комфортно креативити - з дому або інтернет-кафе. Або, скажімо, дистриб'ютор, який постійно їздить по магазинах замовників і шукає нові точки продажів. Чи можемо ми зобов'язати його прибувати і йти в строго певний час? Навряд чи це має сенс, оскільки нам непідвладні пробки на дорогах, графіки роботи його точок доставки і багато інші важливі дрібниці.

До того ж іноді просто невигідно брати співробітника на повний робочий день (якщо немає суворої необхідності в його постійній присутності або великих об'ємів роботи). Тут графік варіювати навіть бажано.

Питання про те, чи варто встановлювати гнучкий робочий графік, неоднозначний. Одне ми знаємо точно: організація робочого процесу повинна бути такою, щоб забезпечувати максимальну продуктивність праці з точки зору специфіки бізнесу. Введення такої ініціативи має бути спланованим, прорахованим кроком з абсолютно конкретними цілями, а не даниною моді (адже очевидно, що сьогодні це тренд).

Людмила БОГУШ,

бізнес-тренер,

власник Студії управління часом BogushTime та патенту на органайзер BogushBook


Получите за 15 минут консультацию юриста!