В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

До складу сільської, селищної, міської ради входять депутати, які обираються жителями села, селища, міста на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на чотири роки.

Територіальні громади на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування обирають строком на чотири роки відповідно сільського, селищного та міського голову, який очолює виконавчий орган ради та головує на її засіданнях.

Статус голів, депутатів і виконавчих органів ради та їхні повноваження, порядок утворення, реорганізації, ліквідації визначаються законом.

Голова районної та голова обласної ради обираються відповідною радою і очолюють виконавчий апарат ради.


Коментар статті Конституції:

Дана стаття визначає загальні засади формування органів місцевого самоврядування та обрання його головних посадових осіб.

Відповідно до ч. 1 коментованої статті сільські, селищні, міські ради мають складатися з депутатів, які обираються жителями села, селища, міста на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на чотири роки.

Таким чином, вибори до цієї ланки органів місцевого самоврядування будуть здійснюватися на тих же принципових засадах, що передбачені Європейською Хартією про місцеве самоврядування.

Що ж стосується порядку формування районних і обласних рад, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, то це питання залишилося за межами регулювання цієї статті. Оскільки норми коментованої статті не встановили якогось особливого порядку формування цих органів місцевого самоврядування, то в даному випадку має застосовуватися загальне правило, передбачене ст. 71 Конституції, згідно з яким вибори до "органів місцевого самоврядування є вільними і відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування \

Конституція України суттєво змінила і статус, головної посадової особи місцевого самоврядування.: До цього часу це був голова сільської, селищної, міської ради, який хоч і обирався безпосередньо населенням села, селища, міста, проте діяв на правах 1 повноважного члена відповідної ради, очолюючи при цьому її виконавчий комітет. Сьогодні ж це сільський, селищний, міський голова, тобто головна по-садова особа відповідної територіальної громади, яка обирається безпосередньо населенням і за посадою 1 очолює виконавчий орган ради та головує на її засіданнях.

Що ж стосується голів районних і обласних рад, то вони обиратимуться тепер не населенням районів і областей, а відповідними радами з числа їх депутатів і очолюватимуть виконавчий апарат цих рад.

У ч. З даної статті, де йдеться про статус голів, депутатів і виконавчих органів ради та їхні повноваження, порядок утворення, реорганізації та ліквідації, говориться, що ці питання визначаються окремим законом. Оскільки відповідний закон ще не прийнятий то ці питання регулюються законами України, які є чинними лише в частині, що не суперечить Конституції.


Получите за 15 минут консультацию юриста!